Ik heb lang getwijfeld of ik zou deelnemen aan de actie aanstaande zondag in en om de Sint Jan tegen de houding van de rk-kerk jegens homoseksuelen, vooral omdat ik mezelf niet meer als rooms-katholiek beschouw.
Stem tegen religieuze intolerantie
Toch meen ik ook mijn stem te moeten laten horen tegen een religieuze gezagsdrager die in Noord-Brabant nog altijd veel aanzien geniet.
Iedereen, sommige politici voorop, rolt over elkaar heen van verontwaardiging als een conservatieve imam verkondigt dat homo’s met hun hoofd naar beneden van een hoog gebouw moeten worden geworpen. Maar de uitwerking van uitlatingen van katholieke pastoors en bisschoppen mag ook niet onderschat worden.
Politici beroepen zich regelmatig op de joods-christelijke wortels die ten grondslag liggen aan de Europese beschaving. Uitlatingen van christelijke gezagsdragers en politici laten zien wat dit werkelijk inhoudt. Alle mensen zijn gelijkwaardig, maar sommigen een beetje meer dan anderen.
De invloed van de homofobe acties en uitlatingen van pastoors en bisschoppen laten zich raden. Katholieke scholen hebben het ultieme excuus om voorlichters van holebi-organisaties de deur te wijzen. Jongeren kunnen uit de woorden van de clerus een legitimatie zien voor homovijandig gedrag.
Waarom zou ik me als provinciaal politicus drukmaken om een kerkelijk gezag dat zich door haar houding steeds verder verwijdert van haar achterban en dientengevolge haar rol steeds verder ziet marginaliseren?
Om te beginnen maak ik me al heel wat jaren sterk voor de emancipatie van homo’s, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders. Een schrijnend voorbeeld tijdens de conferentie die de SP samen met PvdA en VVD in het provinciehuis organiseerde was de positie van homoseksuele ouderen in veelal katholieke verzorgingstehuizen. De recente uitlatingen zijn niet bepaald een steun in de rug voor hen die al in een kwetsbare positie verkeren.
Ondertussen wordt bisschop Hurkmans met alle egards ontvangen op het provinciehuis. Dezelfde bisschop die de stelling verdedigt dat homoseksualiteit een zware zonde is. Daarmee een paar honderdduizend Brabanders weg zettend als minderwaardig. Hiermee ondermijnt hij pogingen van de politiek in Noord-Brabant om de positie van Brabantse homoseksuelen te verbeteren.
Daarom zal ik aanstaande zondag wél in de kerk aanwezig zijn. Uit solidariteit met homo’s en lesbiënnes die tegen de stroom in hun katholieke geloof blijven belijden. En uit protest tegen de homofobe houding van de kerk. De communie laat ik als niet-gelovige aan me voorbijgaan.
bisschop Hurkmansdiscriminatieholebihomofobiehostieislamkatholiekkerkpastoorrooms katholiekWilders
Marcel Mourmans, Maastricht
25 februari 2010Het betrof een godsdienstige handeling, tijdens een godsdienstige bijeenkomst, in een godsdiensting gebouw, door een bedienaar van die godsdienst, volgens de regels en voorschriften van die godsdienst.
Artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens; Artikel 9 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden; Artikel 6 van de Grondwet; Artikel 5 en Artikel 7 van de Algemene Wet Gelijke Behandeling geven die ruimte.
Ik stel vast dat deze grondrechten en fundamentele vrijheden niet in goede hand zijn bij de SP.
Geert
25 februari 2010De kerk die mij doopte,
die mij voorbereidde op de eerste heilige communie,
die mij voorbereidde op het vormsel.
Die kerk die liefde en vrede predikt.
Die kerk veroordeelt mij nu tot zondaar.
Verdien ik dat oordeel omdat ik mijn liefde deel met een ander mens?
Daarom wil ik aanstaande zondag de mis bezoeken.
Roel van Duin
26 februari 2010Ik ben geen katholieke en/of homo maar neem me voor dat indien ik nog ooit in een kerk kom bij gelegenheid, ik anders dan anders te communie ga, getooid met een roze driehoek. De eerste de beste die mij die weigert krijgt hier spijt van.
Willy Lourenssen
26 februari 2010HOMOFOBISCHE KERK
Ik ben van huis uit praktiserend katholiek. Zeven dagen in de week en zondags twee keer. Jezus is liefde. Dan blijk ik homo te zijn. Ik word verliefd als man op een man. Ook dat is liefde. Opeens ben ik een zondaar. Niet zomaar een zondaar maar een grote zondaar. Biechten helpt niet. Mijn toekomst staat op zijn kop. Ik heb dit niet gewild, het is geen keuze. Ik zit klem. Wat is liefde? Ik ervaar liefdeloosheid. Van de kerk, van de pastoor, van mijn ouders, mijn familie, de buren, mijn vrienden en op school. De kerk houdt iedereen in een verstikkende greep. Ik voel me een paria. Ik voel me zo verdomd alleen. Jarenlang worstel ik. Soms wil ik er uitstappen. Dit wil ik niet. Dit kan ik niet. Maar ik ben het wel. En ben ik dan te min. En wie bepaalt dat. Intussen ben ik de schaamte voorbij. Ik ben wie ik ben. Ik schaam me niet dat ik liefheb. Jezus is liefde. Dat laat ik me niet afnemen. Ook niet door een pastoor of bisschop en zelfs niet door de paus. Wat weten zij van liefde?
Willy Lourenssen
relirel
28 februari 2010Volgens mij maakt de kerk hier zelf misbruik van de Eucharistie:
Zie: ‘Geen verlossing voor homo’s’
groet,
peTer