Witte Kerst in de tropen?

Witte Kerst in Cambodja? Jawel, met kerstbomen kerstmannen en nepsneeuw. Maar niet omdat men zo Christelijk is, het is te danken aan de expats hier.

Maar eerst de foto van gisteren: de bewaker van de brommerstalling. Ik fietste langs the white building (zie hier in een eerder blog over de vele gezichten van armoede in Cambodja) in de hoop daar een mooie zwart-witfoto te schieten, maar het is een lastige lokatie.

Maar goed, ik zag aan de kop van het witte gebouw dat er gebouwd werd. Het witte gebouw staat op de  nominatie gesloopt te worden, de grond is beloofd aaneen projectontwikkelaar die een vage toezegging moest doen de mensen te herhuisvesten. Die projectontwikkelaar is waarschijnlijk een vriendje van iemand in de partijtop.

Tegenover de bouwplek was een kleine brommerstalling aan de straat. Ik besloot even op het brede trottoir erachter te kijken of ik een mooie foto kon maken. Dat zat er niet in vanaf die plek. Als snel werd ik aangesproken door deze jongeman.

Security - Phnom Penh

Hij droeg een vuil uniform, dat met het goudgele koord iets van autoriteit moest uitstralen. Maar omdat je in Phnom Penh wordt doodgegooid met de meest fantastische uniformen van bewakers heeft dat niet het gewenste effect. Althans niet op mij. Maar zelf lijken de mensen er dol op, het zij ze gegund.

De man kwam uit de provincie, zoals zo vaak hier, en woonde aan de rand van de stad. Dat is waarschijnlijk goedkoper dan dichterbij zijn werk te wonen. Voor het parkeren van een bromfiets betaal je doorgaans hooguit 1000 Riel (een kwart Dollar) en voor een fiets maximaal 500 Riel. Ik heb geen idee of men moet de politie betalen om daar te werken, maar om een indruk te geven: er stonden 5 brommers. Tel uit je winst.

Witte Kerst in de tropen?

Eén van de foto’s die ik wilde maken was van de kerstsfeer die hier de kop op steekt. Soms koddig, zelden mooi. Maar gisteren fietste ik langs dit oude Frans-koloniale gebouw. Behoorlijk in verval. Te koop ook (ik zou het wel weten), en tijdelijk was er horeca in gevestigd. In de erker stond een enorme kunstkerstboom. Bedenk er het heerlijke dweperige geluid bij van een Cambodjaanse smartlap die uit de boxen schalde, en het plaatje is compleet.

Kerst in Cambodja

Maar de foto in zwart-wit zou zomaar ook in Brussel gemaakt kunnen zijn. In kleur is dat niet het geval, want het pand heeft – weliswaar afgebladderd – de kenmerkende tropische gele okerkleuren. Zelf krijg ik nu al af en toe van tuktukchauffeurs in het voorbij gaan ‘Merry Chrismas’ toegewenst. Hebben zij een idee dat er een atheïst voorbijloopt. Ik heb het wel eens geprobeerd uit te leggen, maar dat is een optie waar men niet echt ontvankelijk voor is. Hoop doet leven, zeker in een arm land. En religie biedt hoop en houvast.

Er zijn wel Christenen in Cambodja (oorspronkelijk Vietnamezen), er komen er steeds meer. Want ook hier wordt er door conservatieve christelijke groeperingen op los bekeerd. Niet zelden in de stroom van hulp aan de allerarmsten, niet zelden prostituees wordt het opdringen van het geloof gekoppeld an hulp.

In de Phnom Penh Post stond gisteren ene boeiend artikel over die praktijken, zie hier. Men maakt gehaaid gebruik van de tradities die er al zijn, én van de armoedige situatie om mensen te bekeren Want, ja Boeddhisten wacht anders de hel. Ik hoef verder niet te vertellen wat ik hiervan denk?

Geef een reactie