Weekblog

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 89 x bekeken

Drukke weken en geen puf om eens voor een stevig blog te gaan zitten. Naast het werk vergt de verhuizing nu ook onze aandacht en energie.

Vrijdag 18 november bracht de commissie Cultuur en Samenleving een bezoek aan FlikFlak, om daar met een aantal partners van de provincie te praten over ons Sportplan2016. We kregen een rondleiding door en langs de verschillende hallen en iedereen was na afloop enthousiast over wat er allemaal op sobere maar gedreven wijze is opgebouwd door FlikFlak.

Dat FlilFlak een voorziening is waar Brabant (heel Nederland eigenlijk) trots op mag zijn is zo klaar als een klontje. Niet alleen zijn ze heel zuinig en inventief omgegaan met de spaarzame centen, er is ook een samenwerking op gang gebracht met onderwijs, gezondheidszorg, verschillende overheden en andere sportclubs. Er is naar topsport ook veel aandacht voor de zogenaamde breedtesport. Iedereen kan turnen bij FlikFlak, van heel jong tot oud. Er worden activiteiten georganiseerd voor chronisch zieken, mensen met een beperking, mensen met obesitas.

Vorige week had ik nog een afspraak in Tilburg met de directeur van MuziekLab Brabant over de subsidieregeling podiumkunsten die later die week besproken zou worden in de commissie. Ook het MuziekLab is door de minister uit de Basis Infra Structuur (BIS) gekukeld. Vraag is dan: volgt de provincie of vindt die de talentontwikkeling nog altijd belangrijk?

Er wordt veel gemopperd over de bezuinigingen en ten dele ook terecht. Er wordt stevig gesneden door het Rijk, provincies en gemeenten. Wij hebben als provincie uitgesproken niet de gaten automatisch op te vullen die het Rijk laat vallen. Maar tegelijkertijd willen we bepaalde goed bekend staande cultuurinstellingen ook niet kwijt. En dan is er nog de nominatie voor de Culturele Hoofdstad die veel geld opslurpt.

Dat is weliswaar tijdelijk beschikbaar geld, maar wel véél geld. Je hoort iedereen denken: grote ambities, maar zijn die nog wel waar te maken met een onder bezuinigingen kreunend culturrveld? Een vraag die zich steeds meer opdringt.

Maar ik bespeur ook inventiviteit bij d instellingen die gekort gaan worden. Die bekijken deze crisis als een kans om nieuwe concepten en samenwerkingsvormen te ontwikkelen.

Ik heb nog genoeg vragen voor de behandeling in de commissie (we kwamen er door tijdgebrek niet aan toe afgelopen vrijdag), maar er zal en subsidieregelingopengesteld worden op 6 december, en er zal minder geld beschikbaar gesteld worden. De begroting is immers vastgesteld.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.