Na de gemeenteraadsverkiezingen

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 177 x bekeken

Rotterdam skylineRotterdam wordt de dag na de gemeenteraadsverkiezingen wakker in een stad met een andere politieke werkelijkheid. Winst en verlies op links én op rechts.

Toen ik vanochtend wakker werd waren in de meeste Nederlandse steden de stemmen geteld en de zetelverdeling was bekend. Een gedeelte van campagnevoerend Nederland was nog haar/zijn overwinning aan het vieren danwel het verlies aan het wegdrinken, maar de meesten zijn gaan slapen en zijn zojuist wakker geworden in een gemeente waar een politieke aardverschuiving heeft plaatsgevonden.

Leefbaar Rotterdam & Wilders

Voor mij van belang: Rotterdam plus de onheilspellende uitlatingen van Wilders. De laatste heeft weer eens zijn grenzen verlegd en lijkt zich steeds meer te vereenzelvigen met zijn extreemrechtse nieuwe bondgenoten in de EU. In Nederland probeert hij de toch al verschuivende grenzen van het toelaatbare te verkennen, maar ook zijn aanhang wordt zo klaargestoomd voor steeds extremere uitlatingen. Met “Minder Marokkanen? Dat zullen we dan wel regelen” is het ronduit eng geworden.

Terug naar het Rotterdamse, waar Leefbaar Rotterdam veruit de grootste partij is geworden. Niet minder verontrustend. Officieel een lokale partij, maar enkele PVV-kopstukken zijn prominent lid van Leefbaar Rotterdam. Het wordt kiezen of kanen voor deze partij. Wil het bestuursverantwoordelijkheid nemen, dan zal men zich toch ferm moeten distantiëren van Wilders en zijn haatzaaiende uitlatingen. Want anders is een cordon sanitaire rond Leefbaar Rotterdam niet ondenkbaar.

Landelijk zien we PvdA en VVD steeds verder naar rechts met de PVV opschuiven en maatregelen invoeren waar de PVV niet vies van is. Ik pleit ervoor dat Rotterdamse partijen wat dat betreft schone handen houden. Dus óf Leefbaar Rotterdam spreekt zich onomwonden uit en komt niet met extreem-rechtse discriminatoire voorstellen, of er wordt niet mee geregeerd.

Droogleever Fortuynplein - Rotterdam

Institutioneel racisme

Het onderliggende probleem is wat wel insitutioneel racisme wordt genoemd, lees hier de opinie die Zihni Özdil erover schreef. Wilders kan alleen maar gedijen en dit soort uitspraken doen als hij zich gedragen weet door een deel van de kiezers cq bevolking. En blijkbaar pikt een groot deel van Nederland zijn rechts-radicale uitspraken nog steeds. Premier Rutte – toch ook mijn premier – wordt langzaam aan een beetje wakker, maar zou de uitspraak over ‘minder Marokkanen’ natuurlijk ondubbelzinnig moeten afkeuren.

En Eerdmans met de 15 zetels voor Leefbaar Rotterdam kan niet achterblijven wil hij in de multiculturele stad die Rotterdam is nog serieus genomen worden.

GroenLinks & NIDA

Mijn eigen partij lijkt de komende vier jaar met twee zetes het werk voor een groener, socialer en vrijer Rotterdam te moeten voortzetten. En gezien de landelijke trend is dit nog niet eens slecht gedaan. Zeker ook de nieuwe concurrenten in acht genomen. De Partij voor de dieren wint haar eerste zetel in de Rotterdamse raad en nieuwkomer Nida (met tot voor kort GroenLinksraadslid Nourdin El Ouali als lijsttrekker) wint twee zetels.

Wat de laatste betreft zaten alle peilingen er goed naast: niemand peilde een zetel voor Nida. Ik vrees dat zich hier de representativiteit van de achterban van de diverse bureau’s tekortschiet. Het verlies op ‘links’ bij de PvdA wordt maar ten dele goedgemaakt door de goede uitslag van de SP. Het wordt nog een hele puzzel om een coalitie te smeden die stabiel is en geloofwaardig. En één die geen Rotterdammers uitsluit.

Coalitie

De positie van de PvdA in Rotterdam is bij lange na niet uitgespeeld. De partij blijft een factor van betekenis. Leefbaar + PvdA komen samen één zetel te kort voor een meerderheid. Met winnaar D66 erbij is er een ruim, maar behoorlijk rechtser mandaat.

De PvdA kan ook eieren voor haar geld kiezen door enkel in een coalitie te stappen die zo sociaal mogelijk is. In dat geval (telt u even mee): PvdA 8 + D66 6 + SP 5 + Nida 2 + GroenLinks 2 = 23 Erg krap en erg veel partijen, dus risico. CDA i.p.v. Nida + 24. Het kan dus, als men maar wil.

We zullen zien of Rotterdam beter wordt van deze uitslag of echt (extreem) rechts af slaat. In ieder geval hoop ik dat Nederland wakker wordt.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.