Vos vlak voor mijn neus

Vos vlak voor mijn neus
maart 2023

En weer zagen we een vos in de stad. Gehurkt op de Kastanienallee in hartje Berlijn zat ik oog in oog met een bang beestje. Gelukkig heb ik de bewegende beelden.

De wilde stad

Da’s nog eens wat anders dan een koolmees op je pindasnoer. Loop je ’s avonds naar de metrotram op de Kastanienallee, steekt er plots een vos over. Lichte paniek bij het arme beestje. Ik greep snel mijn camera en kon het nog net filmen.

Net toen de tram eraan kwam stak hij weer over en stond ik oog in oog. Snel ging ik op mijn knieën maar hij bewoog het koppie en liep weg. Dat kon ik nog net redelijk scherp vastleggen (zie foto boven). Het blijft bijzonder, maar desalniettemin wordt het steeds minder zeldzaam.

De vos bij het monument

Want in 2013 liepen we tussen het machtige Denkmal für die ermordeten Juden Europas toen er plots een vos – op klaarlichte dag – tussen de betonnen pilaren liep. Mijn ouders was jaren geleden op dezelfde plek hetzelfde overkomen. Nu is ertegenover een groot park, dus daar kan de vos zich wel schuilhouden overdag.

Juli 2013: vos loopt door het Denkmal für die ermordeten Juden Europas.

Maar de Kastanienallee is een drukke weg waar heel veel mensen lopen, fietsen, autorijden en waar elke paar minuten een metrotram passeert. Vlakbij ligt een klein park, waar erg veel honden worden uitgelaten. Eten is er voldoende. Naast afval zijn er genoeg muizen en (dode) ratten in de stad. De vos komt niet om van de honger.

Bonte kraai eet dode rat op de Katanienallee, november 2022.

Geef een reactie