Vlieglawaai (.nl)

Vlieglawaai (.nl)

Eergisteren kreeg ik de antwoorden op mijn vragen op de commerciële helikoptervluchten binnen en gisteren bezochten we inwoners van Gassel die erg veel overlast ondervinden van met name F16’s uit Volkel.

De antwoorden heb ik met niet te kopiëren tekst als pdf-bestand ontvangen, en deze staan nog niet op brabant.nl. Later meer dus.

Het bezoek aan de mensen in Gassel was heel interessant. Niet alleen hopen we via hen in contact te komen met de Deurnese actiegroep die protesteert tegen de overlast van F16’s en transportvliegtuigen (‘Makkers staakt uw wild geraas‘), maar het werd ook nog een gesprek over de Brabantse volksaard, waardoor  Brabanders met een gelatenheid deze herrie over zich neer laten dalen.

Dat het toch vaak buitenstaanders zijn die aan de bel trekken. En als je doorvraagt krijg je te horen dat mensen zich uit zelfbescherming afsluiten voor het geweld dat zich dagelijks boven hun hoofden afspeelt.

Of deze (en ik kan dit bevestigen uit eigen ervaring): Ik weet niet beter dan dat er herrie is van straaljagers, van kinds af aan al. Dus? Als was het een natuurverschijnsel.

En de smoesjes van Defensie als je belt om te klagen en vraagt waarom toch al die bases in Brabant liggen: “We moeten de vijand uit het Zuiden bijtijds onderscheppen.” Als het niet bijna komisch was, zou je er cynisch van worden.

Ook nuttig: mensen die overdag werken horen zelden of nooit F16’s. Die vliegen alleen overdag. Handig als je gaat bedenken wie we allemaal willen bereiken.

In elk geval zijn we (fractiemedewerker Ramon en ik) niet voor niets naar Gassel gereden. Binnenkort starten we met de campagne Vlieglawaai(.nl) om klachten te verzamelen van Brabanders over de herrie van F16’s, AWACS’en, sport- en reclamevliegtuigjes, commerciële helikoptervluchten, de burgerluchtvaart en trillingen van gevechts- en transporthelikopters (ben ik nog wat vergeten?). Afgelopen maandag hebben we het eerste gesprek met de webontwerper gehad.

Alles begint met mondige burgers, en die hebben we ook in Gassel gevonden. Mensen die zich niet als zeurpieten (willen) laten wegzetten. Voor ons als SP-statenfractie is het belangrijk om te weten wat Brabanders hier allemaal van vinden en waar klachten vandaan komen en over welke vliegvelden ze gaan. Dat kan iedereen binnenkort melden op vlieglawaai.nl. En wij gebruiken die gegevens weer om bestuurders duidelijk te maken hoe e.e.a. leeft in Brabant.

Houd dus de media (www.vlieglawaai.nl, twitter.com/vlieglawaai, dit blog en andere sociale media) in de gaten voor het laatste nieuws.

This Post Has 2 Comments

  1. Ben wel geen Brabander, maar hier toch een klacht over overlast door een (of meer) straaljagers op de dag van de 4daagse intocht. Vloog boven Nijmegen en regio van 11.15 tot 11.40. Op het laatst ben ik boven gaan kijken en kon er eentje volgen. Die was aan het stunten. Korte bochten, vleugels op en neer, steil omhoog vliegen en het ergste: de nabrander aan. Gevolg een voortdurende geluisdoverlast in Nijmegen.
    Ik kan mij hier niets bij voorstellen dat dit nodig was, tenzij er een acute dreiging is geweest.
    Heb je een telefoonummer waar ik de klacht kan doen richting overheid/Volkel?

Geef een reactie