
De laatste weken heb ik wat rustig aangedaan op dit blog. Het is vakantietijd, dus kan het wel een tandje minder. Maar we hebben ondertussen wel de voortuin aangelegd én ik heb ‘Verleden van Nederland’ gelezen. Eén van de producten van het project met dezelfde naam.
Geschiedenis van Nederland
Na ‘De eeuw van Azië’ (en tussendoor ‘Twintig maanden knettergek‘) was onze eigen geschiedenis aan de beurt, want:
Zonder verleden geen toekomst. Wie zijn geschiedenis kent, gaat goed toegerust de toekomst in. Geschiedenis is belangrijk, voor inwoners van Nederland is het goed om te weten wat er in de loop van vele eeuwen op hun grondgebied is gebeurd. Wie woonden er, hoe veranderde het landschap, wat was de kracht van de inwoners van de Lage Landen en wat was hun zwakte?
Als kind had ik een broertje dood aan het uit het hoofd leren van de jaartallen. Vandaar dat ik ze nu ook niet kan opdreunen. Maar de Nederlandse geschiedenis is reuze interessant en het helpt om het heden te duiden. Migratie en godsdienststrijd is van alle tijden.
De manier waarop wij met elkaar omgaan (ook in andere verbanden zoals werkgevers en -nemers) komt niet bepaald uit de lucht vallen maar is gegroeid door specifieke omstandigheden. ‘De eeuw van Azië’ staat ook niet zo los van dit boek als je op het eerste gezicht zou denken.

Nederland en de wereld
Nog niet zó lang geleden was de Nederlandse koningin (de moeder van de huidige zelfs nog even) tevens keizerin over een wereldrijk, waaronder de eilandenarchipel Indonesië (als we die op de kaart van Europa leggen zou die van ons land tot in Rusland strekken).
Maar ook het huidige ‘Europa’ leer je beter begrijpen na dit boek. Onder hoeveel landen (koningen en keizers) heeft ons land niet gediend, gezucht, geleden? Bijna allemaal Europese rijken: Spanje (Filips), Duitsland (Karel de Grote) Romeinse Keizerrijk, Frankrijk (o.a. Napoleon).
Kortom: geen saaie kost, maar boeiende beschouwende verhalen die de wereld, Europa en Nederland van nu leren verklaren. Elk hoofdstuk begint met een overzicht van – jawel – de belangrijkste jaartallen en gebeurtenissen. Heel interessant hoe de verschillende streken langzaamaan een natie werden. Van ‘s werelds eerste republiek tot de huidige constutionele monarchie. Lees meer over het project, hier. Het boek is te veelomvattend om hier alle aspecten te benoemen.
Hieronder een youtubefilmpje van de canonclips. Na elke clip start automatisch de volgende aflevering:
Helm de Laat
23 augustus 2009En nu er bijna twintig jaar homologisch wetenschappelijk onderzoek is gedaan zou je denken dat er daarvan iets in de Canon terecht zou zijn gekomen. Nee hoor.
De Joodse geschiedenis van Nederland kan in een Canon niet meer ontbreken gezien de moord in WWII.
De moord op honderden homo’s, door de eigen autoriteiten, in 1730/1. Geen woord.
Het verwoesten van het leven van ongever 5000 homo’s tussen 1911 en 1971 omdat religieuze kwezels in 1911 hun zedelijkheidsopvattingen op de rest van het volk oplegden. Geen woord.
In de nationale canon wordt de invoering van de wet Gelijke Behandeling genoemd. Geen enkele uitleg. Niets over de strijd daarvoor. Die wet is er kennelijk ineens… Jaduh!
Binnenkort verschijnt de Canon van Nijmegen. Daar is vanuit verschillende kanten/kringen een roze inbreng geweest. Benieuwd.
Ron van Zeeland
24 augustus 2009@ Helm:
Je hebt helemaal gelijk, ik miste het ook- maar wilde voor één keer niet zeuren.
Heel summier bij de kus van Klompé aan v/h Reve (wordt als begin homo-emancipatie genoemd!) komt homoseksualiteit aan bod.
Ondanks dit gemis blijft het een interesssant boek. Ze moeten alleen even op hun *** krijgen hiervoor.
Helm de Laat
24 augustus 2009Hé, de kus van Reve/Klompé staat er wel in? Die heb ik gemist! Maar dat is ten minste iets. Maar staat er ook bij wat voor enorme rel dat indertijd gegeven heeft?
Sander Putmans
25 augustus 2009In elk boek zal wel wat ontbreken of onderbelicht zijn. Jammer maar niks aan te doen.
Ron, bedankt voor het plaatsen van dit bericht want ik ga het boek aanschaffen als ik weer in Nederland ben. Ik ben erg benieuwd wat er geschreven is over de annexatie, moordpartijen op en onderdrukking van Noord-Brabant en zijn bevolking. En ook ben ik benieuwd hoe onze monarchie beschreven wordt. De (hele) vieze handen van de Van Amsbergen zullen niet vergeten zijn door de schrijvers verwacht ik…
Ron van Zeeland
25 augustus 2009@ Helm:
Er wordt droogjes beschreven dat v/h Reve omstreden was en dat n.a.v. de VPRO-uitzending (met o.a. de Zangeres Zonder Naam) een enquete uitwees hoe verdeeld Nederland over hem dacht.
@ Sander:
Ik ben bang dat je verwachtingen v.w.b. Noord-Brabant en de ‘Van Amsbergen’ (bedoel je de Oranjes?) niet uitkomen als je het boek leest.
Ook hier goed geschreven, maar bij de droge feiten blijvend. Hoe dichter bij he heden, hoe minder over de Oranjes (zal met de politieke relevantie te maken hebben).
Zoals je zegt, er ontbreekt altijd wel wat. Zo zullen er meer mensen niet tevreden zijn, vaak terecht. Over moordpartijen in Noord-Brabant herinner ik me niets in het boek, wel hoe Nederland langzaamaan van een verzameling ‘Staten’ tot een eenheidsstaat groeide. Hoe dat met horten en stoten gebeurde. En de godsdienststrijd speelde daarin een belangrijke rol.
Ook interessant wat mij betrefr is de relatie met de Zuidelijke Nederlanden door de eeuwen heen.
Hoe lang blijf je nog in het verre Oosten? Fijne vakantie in elk gevla nog!
Sander Putmans
25 augustus 2009Ik bedoel de ‘Oranjes’ inderdaad (familie Van Amsberg). Politiek hebben ze helaas nog steeds het e.e.a. in de pap te brokkelen maar gelukkig zijn het geen alleenheersers meer zoals ze vroeger waren (en met heel veel moeite deden ze er afstand van).
1 boek kan natuurlijk niet alles beschrijven en dat is misschien maar goed ook want anders werd het wel een heel dik boek.
Maar ik ga het wel aanschaffen denk ik.
Ik ben nog tot morgen in het verre Oosten. Morgen vlieg ik nl. via Australie naar Nieuw-Zeeland. En in december of januari kom ik weer terug in Nederland.
Bedankt!
Groeten,
Sander