Verkiezingen Cambodja – Protestdag 4

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 194 x bekeken

Verkiezingen Cambodja – Protestdag 4: boeddhistische monniken bidden voor vrede. Koning Sihamoni & vrijende egeltjes.

(voor laatste nieuws uit Cambodja volg mij op twitter of zie mijn twitterlijst /Cambodia. Meer over dit onderwerp, klik hier)

Verkiezingen Cambodja – Protestdag 4

Rond een uur of twee vanmiddag zoemde het op twitter rond dat een aantal Boeddhistische monniken zouden gaan bidden bij het Koninklijk Paleis. De straten rondom werden snel door de politie afgezet.

Tegen vieren was ik ter plaatse waar zich een tiental monniken had verzameld. Zowel de groep monniken als de aanwezige Khmer, toeristen en pers groeiden evenredig uit. Het enige geluid kwam van de fluitjes van de politie die het verkeer stond te regelen.

Wel was er aan de andere kant van de afzetting redelijk wat politie op de been.

Ik was inderhaast vertrokken en was mijn telefoon vergeten, niet zo handig. Wel had ik reservebatterijen bij (opgeladen) maar die bleken toch leeg toen de camera ermee stopte.

Aangezien ik al genoeg foto’s genomen had, en er niet veel meer gebeurde dan zittend bidden en elkaar van beide zijden van het hek filmen en fotograferen besloot ik maar terug te gaan.

Militaire politie paraat

Onderweg zag ik tientallen leden van de militaire politie (voor zover ik kon inschatten behoorlijk bewapend) en oproerpolitie via de weg voor het Koninklijk Paleis naar de Sisowathkade lopen. Op dit moment is er niets bekend van een escalatie. Het duidt er wel op dat de autoriteiten gespannen zijn.

De koning & vrijende egeltjes

Vandaag heeft koning Norodom Sihamoni alle gekozen parlementsleden van oppositiepartij CNRP per brief opgeroepen toch vooral wel aanwezig te zijn bij de opening van het nieuwgekozen parlement, aanstaande maandag. De CNRP weigert vooralsnog omdat aan de meeste eisen nog niet is tegemoetgekomen. (zie hier link naar artikel in de Phnom Penh Post)

Ondertussen gedragen de twee rivaliserende partijen zich als twee vrijende egeltjes: heel voorzichtig en vooral veel wachten op elkaar. De CNRP zit ondertussen in een spagaat: het parlement boycotten zet de partij voor vijf jaar buitenspel. Aan de andere kant lijkt haar aanhang niet echt bereid veel compromissen te slikken.

Voor de CPP geldt hetzelfde. Verdere toegeven betekent nog meer gezichtsverlies na de vernedering door de kiezers. De officiële protesten zijn vooralsnog voorbij, maar elke vorm van maatschappelijke onrust of straatprotest zoals vandaag houdt de druk op de ketel.

Verkiezingen Cambodja & de monniken

Monniken roeren zich steeds meer. Nadat één boeddhistische monnik zich maandag tijdens de CNRP-manifestatie met benzine overgoot en zich in brand dreigde te steken op het podium (wat verijdeld werd door de beveiliging), komen steeds meer van hen in opstand tegen het verbod om zich achter de protesterende bevolking te scharen.

Staat en religie zijn innig met elkaar vervlochten. Hun Sen dreigde tijdens de verkiezingscampagne al om de steun aan pagodes te stoppen indien hij de verkiezingen niet zou winnen (dat was nog één van de mildere dreigementen). Hoge geestelijken hebben gezegd elke monnik die aan een demonstratie meedoet uit de pagode te zetten. Sommigen liepen al klappen op nadat ze bij de eerste demonstratie meeliepen.

Hieronder alle foto’s van vandaag, klik individuele foto’s aan of klik hier voor de hele fotosetLees ook dit artikel op Yahoo News.

Praying for democracyPtaying for democracyPraying for democracyPraying for democracyPraying for democracyPolice & Monks
Praying for democracyPraying for democracyWho's filming who?DSCF0646Praying for democracy

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.