Transgender met superoma (Cambodja-regenboognieuws)

Transgender met superoma  (Cambodja-regenboognieuws)

Als transgender is volledige acceptatie door je oma geen vanzelfsprekendheid, zeker niet in Cambodja. Dit en meer in deze regenboogeditie van Nieuws uit Cambodja (en omstreken).

Drag Queen met superoma

Voor Metropolis maakte transgender Rebecca al eerder mooie korte reportages over Cambodja. Ook over LHBTI’ers, zoals in het vorige Cambodja-nieuwsoverzicht te lezen was. Deze week kwam ik een nieuw Metropolis-filmpje tegen. En nu gaat Rebecca op bezoek bij haar ouders en oma en neemt ze ons mee naar het gaycafé in Phnom Penh waar ze als drag queen optreedt:

Homo of transgender zijn in Laos

Van Sander kreeg ik deze tip over het Laos, het buurland van Cambodja. Het is het verhaal van Bouapha, de oprichter van Proud to Be Us. In een interview met The Messenger vertelt hij hoe het is om in Laos homo of transgender te zijn. Laos is in zekere zin een mysterie: er komen minder toeristen dan in Cambodja, Thailand en Vietnam. Het land is een éénpartijstaat waar het corrupte communistische regime weinig op heeft met openheid.

Hoe knap is het dan om daar een LHBTIQ-organisatie op te richten.
Lees Bouapha’s verhaal hier.

Southeast Asia Queer Cultural Festival 2021

Leaksmy transgender hiv sekswerker

Voordat we zo teruggaan naar Cambodja’s oudste gaybar Blue Chilli, eerst een Zuidoost Aziatisch Queerfestival. Oftewel Southeast Asia Queer Cultural Festival 2021. Verspreid over diverse landen in de regio vinden activiteiten plaats. In hun eigen woorden:

“Be/Longings” is a virtual festival that reclaims, reimagines, and insists on LGBTIQ belonging in the region. It features 30+ works, performances and events by 40+ queer activists and artists from all over Southeast Asia.

Het festival wordt ondersteund door Voice. Voice is een initiatief van, en gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt uitgevoerd door een consortium van Oxfam Novib en Hivos.

Blue Chili: film over Cambodja’s oudste gaybar

Terug naar Cambodja. Mijn eerste keer in Phnom Penh zochten we de enige gaybar die de stad in 2011 rijk was: Blue Chilli. Ik schreef er vaker over, klik hier. En laat er nu net over Blue Chilli een film zijn gemaakt in het kader van het hierboven genoemde festival. Kijk en bewonder, want Blue Chilli is niet zomaar een homobar:

Voor mij is bovenstaande video een feest der herkenning. De ontzettend aardige eigenaar van Blue Chilli is uitgebreid aan het woord, dr. Vic Salas (een uitgebreid interview met hem vind je op het Youtube-kanaal van Untenu) en ten slotte Rachana, de leverancier van Untenu’s regenboogsjaals.

40 jaar een v/v-paar in Cambodja

Speciaal voor deze regenboogeditie ook nog een keer het portret dat Rebecca maakte voor Metropolis van het vrouwenpaar dat al 40 jaar lief en leed deelt:

This Post Has 2 Comments

  1. Mooi inkijkje in Laos! En ook de andere verhalen weer prachtig. Merci!

Geef een reactie