Nieuws uit Cambodja en omstreken

Cambodja-nieuws met een video over een traditionele vechtsport; meer arrestaties; veel overstromingen. En Indonesië, Thailand en Laos dit keer.

Cambodja: Arrestaties voor steun oppositie

De laatste weken zie ik steeds weer verontrustende berichten voorbij komen over arrestaties van leden van de verboden oppositiepartij CNRP. De fittie tussen de dictator en de verbannen oppositieleider (op de foto hierboven) neemt steeds kinderachtiger vormen aan. Zo belooft Sam Rainsy telkens terug te keren, maar inmiddels is een arrestatiebevel al verzonden naar alle ASEAN-lidstaten.

Erger is de steeds intensievere jacht op partijleden door heel het land:

Anyone posting messages supporting the return of Sam Rainsy, the “acting president” of the Supreme Court-dissolved Cambodia National Rescue Party (CNRP), on social media will be arrested, the Ministry of Interior announced on Tuesday. (bron: Phnom Penh Post)

De paranoia heeft duidelijk toegeslagen, want woorden als ’terrorisme’ en ‘coup’ vallen steeds vaker.

Traditionele Khmer vechtsport

Leuk nieuws uit Cambodja, nou ja nieuws, een leuke video over de traditionele Khmer vechtsport genaamd Kun l’bokator. Bekijk de video zelf, de beelden zeggen genoeg:

Hekserij in Cambodja

De Phnom Penh Post is hofleverancier vandaag. Een artikel over hekserij viel me op. Hekserij? Jawel: in Cambodja mag het Boeddhisme dan wel de grootste religie zijn, bovennatuurlijke zaken spelen nog steeds een rol het dagelijks leven van veel mensen. En niet altijd een positieve of onschuldige.

De ‘heksen’ worden zelf vaak slachtoffer van zaken die niet goed lopen, iets wat buiten hun macht ligt, maar dat ze toch vaak met de dood moeten bekopen:

The killings, beatings, harassment or eviction of people accused of practising ‘black magic’ or witchcraft is not uncommon in Cambodia, where people identified as witches become scapegoats for a variety of problems in a village. (bron: Phnom Penh Post)

Battambang -  Fortuneteller

Men heeft het over de buitengebieden, maar op elke markt in Phnom Penh en in andere steden van betekenis vind je waarzegsters en kaartlezers. Hun diensten vinden gretig aftrek, zoals hierboven bij deze kaartlegster op een markt in Battambang.

China in Cambodja

(bron video: Knowledge Plus)

Het onderwerp ‘China in Cambodja’ komt hier regelmatig voorbij (zie ook de laatste keer), en ook nu is het weer prijs. Wel een bijzondere aanleiding, en weer uit Chinese hoek.

Het regenseizoen heeft tot veel overstromingen geleid in delen van Cambodja. Met name Kampot en Sihanoukville waren de klos. De South China Morning Post koppelt de recente overstromingen aan de Chinese bouwwoede in Sihanoukville in een artikel met de ronkende titel:

Is Chinese money drowning Sihanoukville, Cambodia?

Floods blamed on rapid pace of development.  (bron: South China Morning Post)

Het zal er in ieder geval wel aan hebben bijgedragen. Maar overstromingen als gevolg van overvloedige regenval (ook al niet ongewoon in het regenseizoen) zijn er altijd al geweest.

Siem Reap - Cambodia

(foto is in 2011 in Siem Reap genomen)

Laos: arrestatie na kritiek op falende overheid

Ook in Laos had men last van natte voeten (en waarschijnlijk wel meer), zo las ik. Sander Putmans – een vriend van me – die samen op één van de eilanden in de Mekong een B&B runt (een beetje reclame mag wel, klik hier).

https://www.facebook.com/sander.putmans/posts/10156141183826986

Oók in Laos: onderdrukken van kritiek. En waarschijnlijk nog erger dan in Cambodja. Onderstaand artikel van Radio Free Asia spreekt boekdelen:

A woman in Laos was arrested last week on charges of defaming the country after she posted criticism on Facebook of the slow government response to severe floods in the country’s southern provinces. (bron: Radio Free Asia)

Het is een beproefd middel als je als overheid faalt als een malle: je zet de mensen die de moed hebben er iets van te zeggen achter slot en grendel. Ik hoop dat ze het na kan vertellen. Dit klink cynisch, maar als ik de verhalen moet geloven zou het niet de eerste keer zijn dat een dissident verdwijnt.

Indonesië: koloniale wetten kúnnen nog preutser

En dan Indonesië… De politieke elite weet nauwelijks de toenemende druk van luidruchtig aanwezige conservatieve moslimorganisaties te weerstaan. In plaats van krachtig stelling te nemen vóór rechten van seksuele en religieuze minderheden én van gematigde moslims, lijkt het overnemen van de agenda het enige antwoord.

Als een angstige beestje dat in de ogen van een slang kijkt en niet durft te vluchten, kwam men met voorstellen die oude (Nederlandse) koloniale wetten moesten vervangen op het gebied van seksualiteit en abortus.

In India worden Victoriaanse wetten vervangen door liberalere wetten, maar Indonesië gaat de andere kant op:

Millions may risk jail as Indonesia prepares to outlaw sex outside marriage.

Law will also apply to foreigners, and will affect homosexuals as gay marriage is not recognised in Indonesia. (bron: South China Morning Post)

Nog dezelfde dag in het nieuws: 

Jokowi blinks, asks for legal crackdown on unmarried sex to be postponed  (bron: The Sidney Morning Herald)

Ik ben benieuwd wie uiteindelijk wint: de koopman of de dominee (om het bij de voormalige kolonisator te houden).

Yogya school youth - Indonesia

Yogyakarta, 2014

Het zou op de eerste plaats voor de bevolking een ramp zijn. De paar keer dat ik er was leek die verre van radicaal. Maar de afgelopen jaren zien we de onderdrukking van seksuele minderheden door de politie toenemen. En dit niet altijd met het wetboek in de hand. Of heel creatief. Lees het artikel uit de New York Times uit 2017 maar eens.

Thailand: openstelling huwelijk?

Dat is nog een brug te ver. Maar ik sluit wel af met positief nieuws (alhoewel niet al het nieuws de laatste tijd positief is).

In Thailand kunnen v/v- en m/m-stellen binnenkort een geregistreerd partnerschap sluiten, met niet exact dezelfde rechten als gehuwde m/v-stellen.

Maar de toeristenindustrie krijgt de dollar/euro/baht-tekens al in de ogen want het ziet Thailand al  als huwelijksbestemming voor paren van hetzelfde geslacht:

Not only will the near-approved bill send “a positive message” to the world that Thailand is “open to all people and cultures”, said Chattan, the move will also enhance TAT’s mission to position the country as a top destination to “experience diversity”.  (bron: TTG Asia

Dat is geheid een schot in de roos, al gun ik de Thaise LHBT-gemeenschap dat ze gewoon dezelfde rechten krijgt. Toeristen komen op de tweede plaats.

Geef een reactie