Cambodja-nieuws: 40 jaar een paar; Waar zijn de bussen gebleven? Vaccinatie; Kunstvoorwerpen terug naar huis en het internet verder aan banden gelegd.
Opsporing Verzocht: mijnheer Luonn Um
Als je jarenlang een blog bijhoudt krijg je soms verrassende reacties. Vandaag kwam er een vraag binnen van het type ‘opsporing verzocht’. Gezocht: mijnheer Luonn Um. De reactie kwam binnen onder dit blog uit 2016: ‘Cambodjanen in Nederland‘. Het artikel waar de reageerder op doelt is kort, krachtig, maar mét foto van de heer Um, klik hier. Gelukkig ken ik enkele mensen uit Cambodja in Nederland. Deze ‘zaak’ was binnen een dag opgelost.
Cambodja krijgt kunstvoorwerpen terug

Veel antieke kunstvoorwerpen zijn gedurende de Rode Khmer-periode verdwenen uit Cambodja. Maar steeds vaker worden kunstvoorwerpen teruggegeven aan het land van oorsprong.
Klik hier voor een artikel hierover uit de South China Morning Post.
40 jaar een v/v-paar in Cambodja
Metropolis zond dit prachtige portret van een vrouwenstel, gemaakt door Rebecca – een transvrouw. De ondertiteling kan je activeren door op het eerste knopje rechtsonder te klikken.
Cambodja vaccineert…
… met dien verstande dat de militairen in Cambodja kennelijk een essentieel beroep uitoefenen. Er dreigt geen oorlog, dus dan moet er welhaast sprake zijn van een dringend binnenlands belang. Zie de tweet van Ou Ritthy:
Internet verder aan banden
Een ander dringend binnenlands belang: controle van het volk. Premier Hun Sen ondertekende een bevel om een National Internet Gateway te lanceren – vergelijkbaar met China’s Great Firewall. Dit moet al het online verkeer reguleren in het belang van ‘de bescherming van de nationale veiligheid en het handhaven van de sociale orde’. Zeg maar een soort internetStasi, het ontbrekende stukje gereedschap voor online onderdrukking. U leest het op de pagina van Radio Free Asia.
Waar zijn de bussen gebleven?
Eerder werden al pogingen ondernomen een OV-bussen in Phnom Penh te introduceren. Helaas met afgedankte rammelbussen uit Japan (lees mijn blog hierover uit 2014), en aanvankelijk niet zo succesvol. Een paar jaar terug werd het professioneler aangepakt, en met succes: betere bussen en meer lijnen. Voor weinig geld kon je een flinke rit maken, en dat alles in een lekker koele bus. En toen kwam corona. Nu rijden er even helemaal geen bussen meer. Lees het verslag op Camboja, de pagina van de Cambodian Journalists Alliance Association, klik hier.
CambodjaCambodjanencensuurChina's Great Firewallcoronacovid-19cultureel erfgoedHun SeninternetinternetcensuurKhmerkunstvoorwerpenlesbischNational Internet GatewayOV
Reageren?