Zondagmiddag de museumjaarkaart maar weer eens gebruikt en een oud voornemen uitgevoerd: naar het Tilburgs’ Textielmuseum.

Tilburg is toch maar een gezegende stad met drie mooie musea. De Pont was ik al eens (zie hier) en het Natuurmuseum Brabant loop ik steeds doorheen als ik een afspraak met de BMF heb. Het rijke Tilburgse industrieverleden (met veel arbeidersarmoe) komt in het Textielmuseum goed tot zijn recht, al was wat meer aandacht (misschien heb ik het gemist) voor de armetierige positie van de textielarbeiders op zijn plaats geweest.

Het gebouw is al mooi: een moderne glazen kubus tegen een oude fabriek in een typische oude Tilburgse arbeidersbuurt met de kleine huisjes. Je begint eerst in de oude fabriekshal met uitleg over de productie m.b.v. stoommachines. De stoommachine werkt nog steeds.

Vervolgens kom je in een moderne productiehal waar ook nog geproduceerd wordt. Dat kan in Azië veel goedkoper; de theedoeken met ontwerpen van kunstenaars kosten in de museumwinkel ruim € 11,- per stuk. Erg mooi, maar toch maar niet. Maar wel mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Daarna kom je in de expositieruimte (de andere twee waren gesloten) met toegepaste kunst. Klein, maar wel mooi ingericht en interessante werken.


(deze foto had ik niet mogennemen, ik zag het bordje te laat)

Als je voor hedendaagse kunst gaat, is De Pont interessanter, maar voor een combinatie van geschiedenis en een beetje kunst is het Textielmuseum ook een aanrader.

Geef een reactie