SP-initiatief Militaire Luchtvaart


Gisterenavond bij Boerke Mutsaers in Tilburg kwamen SP-ers (+ iemand van Heliecopterview) bijeen om te praten over onze activiteiten rond de militaire luchtvaart’. Het wordt eindelijk concreet.

Burgerinitiatief Militaire Luchtvaart

Het blijkt toch wat lastig om alle Brabantse burgerinitiatieven tegen de overlast van militaire luchtvaart bij elkaar te krijgen én te houden. We hebben nu afgesproken dat we gaan schaven aan een pamflet met een aantal redelijke eisen die we aan de militaire luchtvaart in Noord-Brabant gaan stellen.

Bij het gesprek waren Paulus Janssen (SP-Tweede Kamerlid) en fractiemedewerker Patrick van Lunteren aanwezig. Dat was een goeie zet, nu konden onze wensen en eisen overlegd worden met de landelijke SP-lijn. En soms moest het realiteitsgehalte wat worden bijgesteld.

Paulus Jansen

Paulus Jansen

Wat ook goed was, dat Paulus als doorgewinterde SP-er het klappen van de zweep goed kent als het om actievoeren gaat. Voor het Tweede Kamerdebat hebben we ook nog wat nuttigs kunnen betekenen voor onze fractie dáár. Bijvoorbeeeld het aantal  vliegbewegingen van de AWACS in Noord-Brabant (iets wat officieel niet bestaat, omdat er zelden of nooit een echte landing plaatsvindt).

Conclusie: binnen afzienbare tijd komt ons eisenpakket in de vorm van een pamflet uit en dan kan de actie beginnen. Ik kan alvats verklappen dat Gilze-Rijen één van de speerpunten wordt omdat de overlast voor de omwonenden daar het meest serieus is.

This Post Has 2 Comments

 1. Goed werk wat jullie doen en ben benieuwd naar het pamflet. Wat mijzelf steeds weer opvalt bij mijn verwijzing naar Helicopterview is: ,dat een groot aantal mensen nog in de eforie van het verleden leeft, met name de vrede na W.O. II.
  Voorbeelden van wat ik te horen krijg:

  Vliegtuiglawaai betekent voor mij Vrede, ik was wat blij met het lawaai bij de komst van de Engelse Lancasters toendertijd (1945);
  Ook hun knderen hebben dit standpunt overgenomen, zelfs kleinkinderen bemerkte ik.

  Het vliegveld heeft veel economische voortgang gebracht, anders was het winkelcentrum in Rijen er niet gekomen

  Als je wat tegen het vliegveld hebt, moet je hier niet komen wonen, in Rijen, echte Rijenaars klagen niet…(met andere woorden Go Home)

  Zo zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan. Heel veel mensen hebben er geen van idee dat de immigratie vanaf 1970 naar Brabant te maken heeft gehad met het feit, dat de Randstad overvol raakte, bedrijven zich hier voorts vestigen en daarmee voornamelijk de economische ontwikkeling gediend was en is.

  De vliegbasis is een tijd gesloten geweest, juist om die reden vestigde men zich in Rijen en omgeving, niet wetend dat deze weer in gebruik zou worden genomen op een wijze als die nu het geval is.

  Men ziet nog steeds over het hoofd dat we in feite in oorlog zijn (Irak)en Afghanistan binnen ghevallen zijn. Als de Arabische wereld zou willen en haar steun zou verlenen aan Irak of Afghanistan (of Pakistan bijvoorbeeld)zou de Ämerikaanse basis”hier een goed doelwit zijn om te bombarderen.'”DIT GEVAAR ZIET MEN GEMAKSHALVE OVER HET HOOFD.

  Op Bijbelse gronden steunt de voornamelijk Christelijke regering de “‘STRIJD TEGEN HET MIDDEN OOSTEN”

  Rijenaren voor de Rijenaren lijkt bijna op discriminatie (komt in andere steden op allerlei wijzen voor).

  Concluderend,toch nog een groot deel van de burgers zijn niet op de hoogte van de ware feiten en koesteren een romantisch beeld, geven evemin blijk van mededogen wat betreft de mensen die onder het lawaai lijden.

  Ik zou willen voorstellen in weekkrant ofop andere wijzede ogen van burgers te openen. Tot dusver hebben zij toch nog een voorname vinger in de pap. Vooral via de gemeenteraad (verkiezingen)
  N.B. Het winkelcentrum bestond al voor de uitbreiding van de vliegbasis en niet als gevolg van….Zelf ben ik in 1986 begonnen te pleiten voor een vestiging van A.H.in Rijen.
  Groeten, Wil

 2. Goede zet van SP om de aandacht voor het Brabantse luchtvaartprobleem landelijk onder de aandacht te brengen.
  Het probleem is er wel degelijk alleen hebben klagers niet zo’n beste status. Je mag best opkomen voor je standpunt maar wordt dan toch al snel als lastig betiteld. Met wat verdraagzaamheid van iedereen kunnen we ook een heel eind komen. Wat mij betreft zouden we helemaal geen luchtmacht hebben, maar ik snap ook dat er mensen hun brood mee verdienen en dat het geen realistische opsteling zou zijn om te roepen dat alle bases maar gesloten moeten worden. Wel denk ik dat je van een goede e naatschappelijk betrokken buur mag verwachten dat men rekening houdt met de omgeving. Daar ligt bij de luchtmachtbasis Gilze-Rijen een extra verzwaring, de basis is zowat ingegroeid in de bewoning en dat vergt extra veel van de inzet van de basis. Mensen moeten na 22.00 uur vrij zijn om op te blijven of te gaan slapen onafhankelijk van allerlei buitenactiviteiten. Met wat goede wil moeten de vliegers kunnen trainen zonder dat de hele omgeving er letterlijk van wakker ligt of zich onveilig voelt door al die vliegbewegingen.

Geef een reactie