Roze Zaterdag – Rotterdam Pride

Roze Zaterdag – Rotterdam Pride

Roze Zaterdag Rotterdam Pride. Twee voor de prijs van één, maar wederom niet zonder slag of stoot. En wat gebeurt er met Stichting Untenu? Bijgewerkt 18 juni.


Gerelateerd:
Roze racisme & pedohaat
Rotterdam Pride viel in het water


16 juni: geen bericht van Rotterdam Pride

In overleg met onze vrijwilligers hadden we een tot een deadline besloten: als we op donderdag 16 juni, 12.00 uur nog niets hadden vernomen van de organisatie, dan trekken we ons terug.

Een vriend kent de voorzitter van Rotterdam Pride, belde haar en stuurde het spraakbericht door. Volgens haar zou iedere deelnemer inmiddels een bevestiging hebben ontvangen; de nota zou donderdag volgen en het contract zou er helemaal niet meer komen.

De secretaris hield zijn mailbox in de gaten, maar om 12.00 uur nog altijd geen bericht. En dat anderhalve dag voor aanvang. De vrijwilligers waren duidelijk: hier stopt het. Hieronder de tijdlijn:

  • 1 mei: mailtje gestuurd voor meer informatie. Na ZES weken stilte krijg ik een nietszeggend antwoord (kort: alles staat op de site, liefs).
  • 13 mei: door secretaris Untenu Foundation formulier via site ingestuurd met vraag om informatie;
  • 30 mei: herhaald verzoek want meer dan een ’ticketnr.’ kregen we niet).31 mei: hoera: reactie van een mens (beetje zure reactie want we moeten lief zijn voor elkaar (?).7 juni: secretaris stuurt accreditatieformulier in (de officiële aanmelding). Op een automatisch gegenereerde mail na horen we niets.
  • Ondertussen stuur ik een tweet gericht aan Roze Zaterdag en Rotterdam Pride, spreek ik de voorzitter via Instagram aan: alleen Roze Zaterdag reageert en verwijst door naar Rotterdam Pride.
  • 15 juni: een vriend die de voorzitter kent spreekt haar aan en kreeg een spraakbericht: iedereen heeft een bevestiging gehad en vandaag volgt de factuur. Een contract (stond in het eerdere automatische antwoord) komt er niet.
  • 16 juni, 12.00 uur: geen bevestiging, geen factuur, geen contract.

We hebben besloten om ruim een dag voor Roze Zaterdag onze deelname aan de infomarkt maar af te blazen omdat we volledig in het duister tasten, en er niet op kunnen vertrouwen dat er ook maar iets is geregeld.

Stichting Untenu -> Stichting … ?

Ik moet helaas nog vaag blijven over de nieuwe naam, maar er staat het één en ander te gebeuren bij Untenu. Sinds de coronacrisis is het bergafwaarts gegaan met de fondsenwerving. Europa was even met zichzelf bezig. Het leed aan de andere kant van de wereld was er niet minder door, integendeel, want daar werden de gevolgen van de crisis nog harder gevoeld dan hier.

Het was tijd ons te bezinnen op de toekomst. Of die er nog was, en zo ja: hoe dan? Eén van de conclusies was dat onze naam telkens moet worden uitgelegd. Een andere: Cambodja staat in Nederland niet direct op ieders netvlies. Niet bij Nederlandse goede doelen en ook niet bij fondsen. En als laatste: onze doelgroep is niet bepaald knuffelbaar (geen hiv-positieve moeders met baby’s om maar eens een zijstraat te noemen).

Een doelgroep met laag knuffelgehalte is uiteraard geen reden om de koers te verleggen: het zijn immers de mensen waarvoor we zijn opgericht. Maar om voor Cambodjaanse LHBTQIA+ers met hiv die in armoede leven blijvend iets te betekenen, moet er wel iets veranderen.

We hebben een offerte-aanvraag uitgedaan naar een notaris om de nieuwe statuten te laten passeren waarin naast een naamsverandering ook de regio waar we actief zijn wordt verruimd: van Cambodja naar Zuidoost-Azië. De focus zal voorlopig liggen op Cambodja, Laos en Thailand.

Ik hoop heel snel bekend te maken wat de nieuwe naam is geworden. Untenu blijft in ieder geval als projectnaam voor Cambodja bestaan.

Roze Zaterdag Rotterdam Pride

Rotterdam is op 18 juni voor de tweede keer gaststad van Roze Zaterdag en Rotterdam Pride is de organisator. We moeten lief zijn voor elkaar, maar de liefde voor Rotterdam Pride wordt – het is inmiddels traditie – zwaar op de proef gesteld. Geen reactie op informatieverzoeken, noch voor aanmeldingen voor de infomarkt, geen reactie op de sociale media. Tot afgelopen week (veertien dagen voordat Roze Zaterdag losbarst.

Erasmusbrug regenboog

Naast de overvloed aan engelstalige informatie is dit een terugkerende ergernis. De community bestaat niet alleen uit internationale studenten, maar ook uit oudere Rotterdammers. En hoewel ik de diversiteit aan mensen die Rotterdam Pride telkens weet te bereiken bewonder, erger ik me alle kleuren van de inclusieve regenboogvlag aan de stilte-tot-het-laatste-moment en de exclusiviteit door het overmatig gebruik van het Engels. En als ik links en rechts de geluiden beluister, dan zijn wij niet de enigen.

Zo, dat is eruit.

Dat gezegd hebbend: we willen graag als Stichting Untenu aanwezig zijn, en samen met de mensen van BSUR Hair gaat dat lukken. Onze sjaals en invlechtkoordjes uit Cambodja zijn al te bewonderen bij BSUR, ze gaan mooie creaties maken met de regenboogsjaals. En tijdens de infomarkt zullen ze regenboogbandjes in het haar vlechten voor het goede doel. We kunnen nog wel wat menskracht gebruiken overigens, klik hier. Of stuur me een berichtje via de sociale media of met het contactformulier op deze pagina.

This Post Has One Comment

Geef een reactie