Een jaar of twintig geleden ging ik nog regelmatig stappen in Amsterdam, toen nog het homo-Mekka van de wereld. In de kroegjes aan de Amstel kon je hem dan tegenkomen. Als mensen al niet uit zichzelf naar hem toekwamen startte hij zelf wel een praatje. Zo heb ik ook wel eens een paar woorden met hem gewisseld. Een beetje dubbel, want vers uit de kast had ik een stevige aversie tegen de RK-kerk ontwikkeld. Maar deze man was goed.

Hieronder deel 1,2 en 3 van een protret van Menne Velinga bij het 60-jarig priesterschap van Van Kilsdonk.

Toen de eerste mensen aan aids stierven, stond hij ze bij. Op deze manier hielp hij mensen bij hun naderend einde, waar anderen zich van hen afkeerde. Tot vorige week bezocht hij nog vergaderingen van het COC, zo is op coc.nl te lezen.

Voor zijn verdienste voor de homogemeenschap kreeg Van Kilsdonk in 1994 van het COC de Bob Angelop Penning. In 2006 kende GroenLinks Amsterdam hem het Roze Lieverdje toe, een prijs voor een Amsterdammer die zijn sporen verdiend heeft in de strijd voor seksuele diversiteit en homo-emancipatie. Verder ontving hij ook de Gaykrant Award. In zijn geboortedorp, het Brabantse kerkdorp Zeeland, gemeente Landerd, werd in 2006 een borstbeeld van pater Jan van Kilsdonk onthuld.

Lees hier het hele verhaal van coc.nl. Van Kilsdonk komt oorspronkelijk uit ons Brabantse dorp Zeeland. Op 6 oktober vorig jaar werd daar een buste onthuld van de pater. Lees hier het verhaal op hivnet.org, dat vreemd genoeg nog geen verhaal over het overlijden plaatste.

Hier is het protret te zien dat Kruispunt uitzond n.a.v. zijn overlijden.

Geef een reactie