Nieuwjaarseceptie provincie

Hanja Maij-Weggen gezien vanaf het beeldscherm.

Met Cees naar de nieuwjaarsreceptie van de provincie. Vanavond samen met collega Gonny Andreas de SP-eer hooggehouden. We waren niet de enige SP-ers. Deze receptie is een netwerkbijeenkomst waar je U tegen zegt.

En dus waren gemeentebesturen ook goed vertegenwoordigd. En zo liep ik de wethouders Jules Iding (Oss) en Hans-Martin Don (Eindhoven) tegen het lijf. Oók SP.

Netwerken, netwerken…

Een aantal fractieleden had aangegeven geen zin in een receptie te hebben, een aantal kon niet. Maar het was wel nuttig als we vertegenwoordigd zouden zijn werd ons op het hart gedrukt. En het bleek ook nuttig. Ik merk steeds meer, zonder te klieken met alle andere partijen, dat een goede verstandhouding ook nodig is als je wat wilt bereiken in de politiek.

Marusjka Lestrade & moi

Vroeger hikte ik tegen dit soort plichtplegingen aan, maar ik merk dat het me steeds gemakkelijker afgaat. Gewoon op de mensen afstappen. Met de één maak je een praatje, de ander geef je een hand met de beste wensen. Ik heb gezellig staan praten met enkele PvdA-collega’s, waaronder  Annegien Wijnands en Ehssane Gounou, met Marusjka Lestrade  van D66 en met Aloysia Jetten van de Brabantse Partij.

SP-collega Gonny Andreas was met haar zoons uit Bergen op Zoom gekomen. Altijd weer een heel eind rijden. In elk geval heb ik veel ‘collega’s’ de hand geschud. Nog even met SP-wethouder Hans-Martin Don uit Eindhoven gesproken. Onder andere over Eindhoven Airport. Of ze me ook echt herkennen vraag ik me altijd af, maar burgemeester Klitsie uit Oss reageerde erg enthousiast, die ben ik dit jaar dan ook al drie keer tegengekomen.

Gonny Andreas met haarzoons. 

De commissaris van de koningin hield een toespraak waarin aan het einde Brabantse topsporters geëerd werden. Verder sprak ze over het feit dat tegenwoordig (en dat gold natuurlijk ook de sporters) weer gesproken mag worden over mensen die buiten de middelmaat vallen. Eronder, opdat je ze betere begeleiding kunt geven. En boven de middelmaat zodat je talenten kunt koesteren.

Ken ik u?

Het leukste komt altijd aan het eind. Ik heb niet alle gedeputeerden gezien en de hand geschud, maar het leek me aardig de twee waar ik het meest mee te maken heb op te snorren tussen de honderden aanwezigen. Onno Hoes grapte nog wat over herten, maar Paul Rüpp maakte het een beetje bont. Ik wenste hem een goed nieuwjaar en hij antwoordde “Jij ook Wouter!”. Wouter is die SP-er van zijn andere commissie. Ik ben niet zo snel beledigd, maar ik heb hem half grappend verzocht dat morgen bij de commsisie niet te herhalen.

Hanja Maij-Weggen hield een toespraak

Maar het kon nog bonter. Ik zag burgemeester Ton Rombouts van ‘s-Hertogenbosch staan kletsen met Hanja Maij-Weggen. Je ontkomt er bij recepties niet aan gesprekjes te onderbreken om een hand te schudden. En Rombouts heeft het huwelijk tussen Cees en mij gesloten én ik was gemeenteraadslid toen hij geïnstalleerd werd als burgemeester. Kortom, ik er naar toe. Mevrouw Maij-Weggen hoorde het allemaal geïnteresseerd aan, Rombouts herkende mij nog. “En hoe is het met je partner?” Ik vertelde dat het nog steeds ‘aan’ was. Rombouts: “Dan heb ik goeie lijm gebruikt”. Toen vroeg Hanja Maij-Weggen “Oh, jullie kennen elkaar?”, waarop ik vertelde van ons huwelijk en dat ik gemeenteraadslid was. Ik had het nog niet door, maar zij gaf ons een hand en herhaalde zonder blikken of blozen “Oh, u zit in de gemeenteraad?”.

“Nee”, zei ik, “Ik ben lid van Provinciale Staten.” “Dan moet je je beter profileren”, grapte ze. Ik bracht haar in herinnering dat ik juist vorige maand mijn maiden speech had gehouden in Provinciale Staten. Maar als het fout gaat, gaat het ook goed fout natuurlijk. Nu zal ze het wel onthouden hoop ik. Ongetwijfeld leest ze dit blog niet en de knipselkrant maar met een half oog.

Marusjka Lestrade & moi

Ik zal me in 2008 dus beter moeten profileren, dat is duidelijk.

This Post Has 5 Comments

  1. Van Rüpp verbaast het me een beetje omdat hij een fantastisch geheugen heeft. Van die oude mannen in grijze pakken… dat waren er inderdaad erg veel.

  2. Ik moet mijn blog nog maken en heb dus eerst maar eens de verhalen van jou en Annegien bekeken.
    Kleppen op recepties is inderdaad een kwestie van oefening baart kunst (ik heb heeeeel veeeeel geoefend!) en het klopt dat het goed uitpakt op de onderlinge verstandhoudingen. Je spreekt mensen gewoon veel makkelijker aan als je elkaar wat vaker gezien en gesproken hebt zonder de formaliteiten van een commissie of ps.

  3. Was Mijn Vriend (Daandels) Burgermeester van dat Mooie DEURNE er ook ???

  4. Jack, ik heb geen idee. Er liepen zoveel ‘grijze pakken’ rond en er waren echt honderden gasten. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe Daandels eruit ziet.

  5. Kun je beter bij de kiezer op bezoek gaan, die blijft je herkennen.
    En in het grijs zien ze er allemaal het zelfde uit.

Geef een reactie