Paleis Soestdijk

Babyverschoonplek in bezoekersruimte Paleis Soestdijk

Vandaag zijn Cees en ik met twee vrienden uit Vlaanderen naar Paleis Soestdijk geweest. Het was zeker de moeite waard.

De gids gaf een mooie rondleiding met interessante uitleg. Vòòr de rondleiding viel het volgende me op: een babyverschoonplek op het herentoilet. In knaloranje. Mooi, maar tegelijkertijd ook gek dat ik het ergens anders nooit eerder gezien heb.

Rond 1650 door een Amsterdamse burgemeester gebouwd. In 1674 door stadhouder Willem III gekocht. In 1795 door de Fransen genationaliseerd en tijdelijk veranderd in een kazerne. Door ‘het volk’ aan koning Willem II geschonken voor zijn optreden in de veldslagen tegen de Fransen. In 1937 permanent bewoond (dus niet alleen ‘s zomers) door koningin Juliana.  1940-1945: Duitse officieren gebruiken het paleis. Vanaf 1971 weer staatsbezit en vanaf 2006 tijdelijk opengesteld voor het publiek.

 

Ondanks de regen lag het park er schitterend bij. Mooi om het verschil te zien tussen de officiële vertrekken en de later aangebouwde privévertrekken. In de officiële vertrekken is veel decoratie niet wat je denkt te zien, o.a. geschilderd marmer en geperste papieren plafondlijsten. Juliana stond als heel sober bekend. Het verschil tussen Juliana en Bernhard werd goed zichtbaar na hun overlijden. Bernhard lag opgebaard in de mooiste zaal van het paleis, terwijl Juliana opgebaard lag in haar eenvoudig ingerichte kantoor.

Het mooiste onderdeel van de rondleiding was wel de ruimte voor het bordes. Je kwam daar binnen door twee hoge deuren. Als je op televisie goed keek zag je die bij de défile’s op Koninginnedagen openzwaaien. Daarna gingen de glazen deuren open naar het bordes. Heel vreemd en leuk om aan de andere kant van die beroemde plek te zijn.

Onder: de oudste watertoren van Nederland. Deze zorgde door een windmolen voor druk om de fonteinen (foto boven) te laten spuiten. Was er geen wind dan kon de druk ook met paardenkracht opgevoerd worden.

Het bezoek was zeker de moeite waard. In elk geval voor mij, en ik denk ook voor iedereen die de periode Juliana bewust heeft meegemaakt. Toen ik mijn broer vertelde waar we naar toe gingen, moest ik uitleggen wat het voor iets was. Hij was ruim 7 jaar oud toen Juliana abdiceerde. Los daarvan, iedereen die in geschiedenis is geïnteresseerd komt aan zijn trekken. Diverse perioden uit de Nederlandse geschiedenis komen voorbij. Van de Franse overheersing tot de Belgische afscheiding en van de Bataafse Republiek tot het Koninkrijk der Nederlanden.

This Post Has 3 Comments

  1. Beste Ron,

    Schitterende foto’s en leuk verhaal. Ik moest er ook maar eens gaan kijken.

    Harry van Bommel

  2. Beste Ron,

    Dank voor je prachtige verhaal en je verwijzing in het blog van Harry van Bommel naar je foto van de babyverschoonplek op het herentoilet. Erg leuk om te zien dat de Oranjes in Paleis Soestdijk op het punt van voorzieningen voor vaders zo voorlijk zijn en waren. Dat geeft een andere kijk op ons vorstenhuis.

  3. Ik vrees dat de bezoekerstoiletten aangelegd zijn nadat besloten is het paleis open te stellen voor publiek. Toen Juliana en Bernhard al overleden waren. Dat maakt het niet minder bijzonder overigens.

Geef een reactie