Op werkbezoek in Villa Lila


Een werkbezoek buiten de provinciegrenzen, maar zeker de moeite waard. Villa Lila in Nijmegen is Nederlands’ eerste homohuis, Helm de Laat, hier bekend van de reacties, is directeur.

De Villa ken ik al zolang ik uit de kast ben. Ik moest weer eens bijpraten over de stand van zaken rond het initiatiefvoorstel en het COC Brabant. En omdat Nijmegen een goed voorbeeld is van hoe het ook kan – en omdat mijn gesprekspartner er woont – besloot ik twee vliegen in één klap te slaan.

Helm de Laat reageert regelmatig op dit blog en via Hyves, een afspraak in het echte leven stond al een tijd op mijn lijstje maar kwam er steeds niet van.

Maar eerst had ik een gesprek met Steef Mertens, regio-coördinator van COC Nederland. Hij begeleidt een anatal COC-lidverenigingen in Brabant die een samen-werkingsverband aan het opzetten zijn. Geen overbodige luxe. Maar het feit dat het allemaal noodzakelijk is, wil niet zeggen dat zo’n proces snel en efficiënt verloopt.

Ik heb Steef bijgepraat over mijn vorderingen op provinciaal gebied.

Hierna kon ik eindelijk kennis maken met Helm de Laat, directeur van de Villa Lila in Nijmegen. Zoals gezegd ken ik de Villa al wat jaren, maar wat er tegenwoordig allemaal gebeurt, daar had ik geen idee van. Eén van de zaken die bij het homosymposium vorig jaar naar voren kwam was de behoefte aan Roze Huizen en aan professionele ondersteuning van de homobeweging in Brabant.

Aangezien de Nijmeegse Villa Lila het voorbeeld was voor de Vlaamse roze of regenbooghuizen, lag een bezoekje voor de hand. Na een rondleiding door het pand heb ik bijna anderhalf uur met Helm gesproken over de geschiedenis van de Villa en over de Nijmeegse werkwijze.


Hel de Laat voor een foto van Toon van Heusden, Jezuiet en één van de oprichters van de Villa Lila.

Je kunt van mening verschillen over de noodzaak van een pand speciaal voor de roze doelgroep, maar als je ziet wat dat huis in combinatie met een betaalde directeur en vele stagiaires losmaakt in de stad, ben ik snel overtuigd. Het duizelt me eerlijk gezegd nog als ik bedenk wat allemaal aan activiteiten de revue is gepasseerd.

Mensen zoals Helm zijn aanjagers van vaak een hele homobeweging, de spin in het web. Hij sluit allianties (driehoeksoverleggen op diverse onderwerpen) waarbij andere instanties alleen al door het overleg gedwongen worden na te denken over seksuele diversiteit (culturele diversiteit is minder lastig voor mensen).

Ook zorgt hij door het binnenhalen van maatschappelijke stages (ideetje van Balkenende) dat de samenleving d.m.v. scholieren naar binnen gehaald wordt en voor het eerst op een ongedwongen manier met homoseksualiteit geconfronteerd wordt. Of de Villa wordt opengesteld voor culturele activiteiten (huur om niet, maar als tegenprestatie wel een roze voorstelling of activiteit organiseren). En zo haalt hij ook jongeren over de drempel.

Homo-, bi- en heteroseksuele jongeren. Uit alle culturen. Dat lukt o.a. weer door het organiseren van zeer diverse (multi-)culturele zang- en dansactiviteiten. Voor mij heel inspirerend om te zien dat het nog kán in dit land. En dat enthousiasme voor de roze zaak nog werkt ook.

Ongetwijfeld ben ik zaken vergeten, ik zie Helm’s reactie graag tegemoet.

This Post Has One Comment

  1. Eigenlijk zou dit op veel meer plekken moeten bestaan.

Geef een reactie