Druk met van alles

Het bloggen zou er bijna bij inschieten. Gisteren officieel een vrije dag, evenals vandaag. Maar ja, met twee symposia in het verschiet waar ik me mee bemoei zit je niet echt rustig in je luie stoel. En dan was er nog werk aan de winkel rond de razzia.

Dat kostte me gisteren de helft van de tijd. Bellen met Veerle Sleegers en met kamerleden om de zaak onder de aandacht te krijgen. En dat heeft gelukkig snel gewerkt en is ook door de homomedia opgepikt. COC Nederland reageerde gisteren ook met een persbericht:

‘Politie moet nu echt werk van homobeleid maken’ ‘De maat is vol’, dat schrijft Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland, vandaag in een brief aan de Raad van Hoofdcommissarissen naar aanleiding van de politieactie op een homo-ontmoetingsplaats bij Tilburg en andere recente voorvallen. ‘De politie moet nu echt werk gaan maken van het homobeleid’, zegt Van Dalen die dit deze week ook aan de orde zal stellen tijdens een bijeenkomst van de Diversiteitsraad van de politie

‘De Raad van Hoofdcommissarissen moet afstand nemen van dit politieoptreden en goed laten uitzoeken wat hier mis gegaan is. Over de aanpak van eventuele overlast op homo-ontmoetingsplaatsen is onlangs een politiebrochure verschenen waarin een heel andere aanpak geadviseerd wordt. Daar is klaarblijkelijk niets mee gedaan in Tilburg’, constateert Van Dalen. Van Dalen doelt daarmee op de brochure Blauw op de roze ontmoetingsplaats – suggesties voor de politie op homo-ontmoetingsplaatsen van het Landelijke Expertisecentrum Diversiteit (LECD) van de politie.

Echte kerels
‘Ook het optreden van Utrechtse politie die een vader van een slachtoffer van homofoob geweld opsluit en beboet in plaats van meteen achter de daders aan te gaan, is zo’n teken dat het niet goed gaat’, zegt Van Dalen.
‘De Utrechtse agent die een homofobe posting plaats op de site van De Telegraaf bevestigd dat beeld, want zulke uitingen zijn zeker geen incidenten. Dat blijkt ook uit de postings op een politiesite als www.arrestatieteam.nl waar homo’s belachelijk gemaakt worden en ongegeneerd in denigrerende taal betwijfeld wordt of homo’s wel ‘echte kerels’ zijn’.

Sensibiliteit
‘Het huidige beleid om de politie homovriendelijker te maken, is onvoldoende gebleken. Goedbedoelde uitspraken van hoge politiefunctionarissen en het deelnemen aan bijvoorbeeld Roze Zaterdag heeft zeker zin om de beeldvorming bij te stellen, maar er is meer nodig’, schrijft Van Dalen. COC Nederland dringt er daarom bij de Raad van Hoofdcommissarissen op aan om nu echt werk te maken van het homobeleid. Op de politieopleidingen, maar zeker ook in de vele nascholingscursussen die gegeven worden, moet gewerkt worden aan sensibiliteit, kennis en inzicht als het gaat om alle maatschappelijke uitingen van homoseksualiteit waarmee een politieagent te maken kan krijgen in zijn werk en waarmee verantwoordelijk omgegaan dient te worden. ‘Sensibiliteit die nu van hoog tot laag in de organisatie lijkt te ontbreken’, stelt Van Dalen.

Diversiteitsraad
COC Nederland dringt er bij de Raad van Hoofdcommissarissen op aan het homobeleid op de eerstvolgende vergadering te agenderen.‘Zelf zal ik dit onderwerp deze week aan de orde stellen in de Diversiteitsraad van de politie waar ik lid van ben’, zegt Van Dalen.

Frank van Dalen was vandaag ook te gast bij Radio 1. Ik heb zelf geen tijd om rond te snuffelen op het forum, maar voor wie tijd en interesse heeft: www.arrestatieteam.nl/forum/

Symposium
Dan ben ik nog erg druk met het symposium. Vandaag worden de folders gedrukt en morgen verzonden. Maar er zit natuurlijk altijd weer meer werk aan vast dan dat de buitenwacht ziet. Gisteren heb ik alvast voorankondigingen naar media en homobeweging verzonden.

Zou ik bijna vergeten dat ik vrijdag op het provinciehuis verwacht wordt voor een commissievergadering… En er liggen nog antwoorden op schriftelijke vragen waar ik hier nog iets mee moet, volgt later!

Geef een reactie