NIDA en het Roze Verkiezingsebat (2)

NIDA en het Roze Verkiezingsebat (2)

NIDA – de progressieve islam-geïnspireerde partij – doet niet mee aan het Rotterdamse Roze Verkiezingsdebat. En dat is meer dan jammer.

NIDA hoort erbij (te zijn)

Alhoewel ik het Roze Verkiezingsdebat Rotterdam niet organiseer voel ik me wel zeer betrokken. Dat progressieve moslimpartij NIDA hieraan deelneemt vind ik dan ook belangrijk.

Vandaar ook dat ik druk was met het achterhalen van de feiten én met een oproep om de progressieve moslimpartij NIDA ertoe te bewegen vooral wel mee te doen aan het lhbt-debat aanstaande dinsdag.

Even op een rij wat vooraf ging: ik kreeg woensdag jl. een uitnodiging voor dat debat in De Gouvernestraat van aanstaande dinsdag. Hieruit bleek dat alleen de in de huidige gemeenteraad vertegenwoordigde partijen aanwezig zouden zijn. Daarop heb ik de organisaties benaderd met de vraag of NIDA was uitgenodigd. Dat werd bevestigd, zie het blog van gisteren. Ook heb ik NIDA een bericht gestuurd met de vraag of ze aanwezig wilden zijn. Daarop heb ik nog geen reactie ontvangen.

Op twitter reageerde NIDA wel, met de curieuze mededeling pas drie kwartier daarvoor (donderdag einde middag) uitgenodigd te zijn do0r het COC. Een foto op twitter liet daar geen misverstand over bestaan, het klopte. Navraag bij COC Rotterdam leerde me dat alle partijen in november al voor de eerste keer waren benaderd. Ik vroeg door omdat ik wist dat NIDA in november nog niet bestond en de partij dus mogelijk buiten zijn schuld die eerste aankondiging niet gehad hebben.

Het COC vindt dat NIDA het best ook uit de media zou hebben kunnen weten. Dat vind ik eerlijk gezegd niet terecht. Als je een debat organiseert dien je de partijen direct te benaderen. Navraag bij mijn eigen partij leert dat debatten wel vaker op zeer korte termijn worden aangevraagd. En uit mijn lange politieke ervaring weet ik dat je als je ook maar enigszins kunt – laat op de hoogte of niet – je doet je best om iemand af te vaardigen.

Gay Pride The Hague

NIDA serieus nemen

Zonder hier de Roze Rechter uit te willen hangen, ben ik nog steeds van mening dat NIDA serieus genomen dient te worden. Ik doe dat in elk geval. Ik ben niet zo’n voorstander van op religie gebaseerde politiek, maar aan de andere kant ben ik wel blij dat de jongere generatie moslims nu een eigen politiek platform krijgt. Dat is ook emancipatie.

En vanuit die gedachte vind ik het heel erg belangrijk dat ze van de partij zijn bij het roze verkiezingsdebat. Dat de lijsttrekker al bezet is dat is verklaarbaar gezien de korte termijn. Maar NIDA is geen PVV mag ik hopen, waar alleen de grote leider debatten voert. Er staan genoeg kandidaten op hun lijst die ook een debat aan moeten kunnen.

Gisteren schreef ik dit:

Van een partij die in potentie zoveel kiezers aanspreekt mag verwacht worden dat het een debat over homo-emancipatie niet uit de weg gaat. Enerzijds kan NIDA de lhbt-gemeenschap in Rotterdam geruststellen en anderzijds kan ze haar achterban duidelijk maken dat een progressieve uitleg van de islam mogelijk is zonder mensen met een andere seksuele voorkeur uit te sluiten.

Er is nog een reden waarom ik meer dan normale belangstelling heb voor de standpunten van NIDA. Hun lijsttrekker was namelijk tot voor kort lid van de gemeenteraad voor GroenLinks. Een vrijzinnige partij die onomwonden opkomt voor de rechten van lhbt’s. Ik hoor heel graag of NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali nog steeds achter die vrijzinnige idealen staat.

Ik herhaal nog maar eens mijn oproep: NIDA, wij nemen je serieus, neem ook de lhbt-gemeenschap in Rotterdam serieus en vaardig iemand af naar het Roze Verkiezingsdebat aanstaande dinsdag in De Gouvernestraat. Je hoeft het niet bij voorbaat met alles eens te zijn, maar laat a.u.b. je eigen geluid horen.

Geef een reactie