Naar de hoofdstad


Vandaag naar Amsterdam om mee te praten over de SP-aanwezigheid op de Amsterdam Gay Pride. Vroeger zou ik altijd blij geweest zijn als ik naar de hoofdstad mocht, tegenwoordig trekt de stad me minder. Toch een vruchtbare en gezellige dag beleefd.

Een zootje ongeregeld is het momenteel op Amsterdam CS door de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Dat is niet de reden dat Amsterdam minder leuk is geworden. Ik ben ouder geworden en Amsterdam wat minder aantrekkelijk op uitgaansgebied. Twintig jaar geleden was Amsterdam hét mekka op homogebied.

En nog steeds is er heel veel aanbod, maar de drukte van toen is er niet meer en bovendien had ik al wat jaren tegenzin ontwikkeld tegen de opgelegde air die veel Amsterdamse gay’s hebben. En dan mag je op een snikhete dag voor een uurtje overleg naar Amsterdam. Maar gelukkig kan het ook anders.

Bart Uijtdenbogaart (zie foto hieroder) is vrijwillig fractiemedewerker bij de SP in de deelgemeenteraad Centrum. Hem had ik gevraagd de aanvraag om als SP bij de informatiemarkt aanwezig te zijn op de zondag van de Amsterdamse Gay Pride bij de Stopera te regelen. Zelf hoefde ik niet echt veel te doen, maar het wel fijn om met een wat uitgebreider clubje te zijn om zaken voor te bereiden.

En zo krijg je ook een kijkje in de keuken van een afdeling, in dit geval de Amsterdamse SP. Dat is echt het leuke van dit werk voor de partij dat je nog eens ergens komt en kunt leren van de manier van werken daar. Het ging er heel gestructureerd aan toe, dus met die SP-aanwezigheid komt het wel in orde. De SoeP Expres is ook weer van de partij.

Wat interessant was om te horen, was hoe het er in een Amsterdamse deelraad aan toe gaat. Hét centrum van het land is namelijk regelmatig in het landelike nieuws en nu hoor je uit de eerste hand hoe zaken lopen.

Ikwas nog nooit in zo’n Amsterdamse bovenwoning geweest. Iedereen woont daar dus echt heel dicht op elkaar. De hele dag (en nacht) een stroom touristen en uitgaanspubliek onder je raam door, en niet altijd even rustig.

Het grappige is dat de laatste jaren er een aantal nieuwe homozaken zich op de Zeedijk heeft gevestigd die een publiek trekken dat niet zo op het uiterlijk en de laatste mode is gericht. Erg ontspannen dus. En zo eindigde de Amsterdamse avond toch nog gezellig op het terras van de Engel van Amsterdam. Ook wel de Bengel van Amsterdam genoemd.

Volgende week zondag dus weer naar Amsterdam, in het roze-tomatenshirt.

This Post Has 2 Comments

 1. Hoi Ron

  ben erg benieuwd of die Amsterdamse SP afdelingen dan ook de meest roze afdelingen van de SP zijn?

  Veel plezier bij de Parade!

  Wel even aardig zwaaien naar de Roze Links boot!

  Groet

  helm

 2. Hoi Helm,

  Die van het Centrum in elk geval wel: 2 van de 4 fractieleden zijn lesbisch en Bart is de fractiemedewerker. Ik hoorde ook dat één Rood-afdeling erg roze gekleurd was.

  Voor de rest is het meer evenwichtig verdeeld meen ik.

  Ik ga waarschijnlijk niet naar de parade, het wordt zondag al een lange (wel leuke) dag.

  Groet,
  Ron

Geef een reactie