Weigerambtenaar: Homo’s iets anders dan joden
1999

Er komt geen eind aan de discussie over de weigerambtenaren. Vandaag bij de presentatie van het nieuwe kabinet werden de ministers Rouvoet, Hirsch Ballin en Vogelaar gevraagd naar het nieuwe kabinetsstandpunt over het weigeren van een ‘homohuwelijk’.

Weigerambtenaar mag soms niet…

Allereerst benadrukte Rouvoet dat hij óók stond voor gezinnen van twee vaders of twee moeders met een kind. Dat is bemoedigend. Toen de discussie verschoof naar de weigerambtenaar, vertelde Hirsch Ballin dat uiteindelijk iedereen kan trouwen in Nederland. En er zou altijd wel een zekere spanning blijven tussen verschillende grondrechten. 

Toen PvdA-minister Ella Vogelaar gevraagd werd wat zij dan zou vinden van islamitische ambtenaren die weigerden een huwelijk tussen twee joden te voltrekken kwam daar het verbijsterende antwoord:

Dat is niet aanvaardbaar. Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is natuurlijk wel wat anders dan een huwelijk tussen twee joden.

Om er aan toe te voegen dat ze het natuurlijk liever anders had willen regelen, maar we moesten er nou ook weer niet al te overspannen over doen.

Is dat zo? Ik vind van niet. Dit is een uiterst principiële kwestie. Wat mevrouw Vogelaar zei, raakt de kern van mijn ziel, van wie ik ben. Om het duidelijk te stellen: het is in dit land toegestaan met steun van het kabinet, om op grond van je geloofsovertuiging een hele groep mensen te discrimineren omdat ze als homo geboren zijn. Maar iemand discrimineren omdat ze een andere afkomst of geloof hebben, dát mag niet.  Hoe meer ik erover nadenk hoe giftiger ik word. Ik wil niet uitgespeeld worden tegen andere minderheden.

Zeur niet

Maar de boodschap is luid en duidelijk: als het er op aankomt ben je als homoseksueel minder waard(ig) aan de heteroseksuele medemens. Wees blij dat je mag trouwen, en zeur niet dat jouw overheid haar dienaren die er anders over denken de hand boven het hoofd houdt. Als het om zwarte mensen, joden, Turken, Marokkanen of gehandicapten gaat dan liggen de zaken (gelukkig voor hen) anders.  

Waakzaamheid is geboden als we minderheden hiërarchisch gaan onderverdelen. We weten allemaal hoe dat ooit is afgelopen. Ik hoop echt dat alle minderheden in ons land solidair met elkaar zijn en zich niet voor dit karretje laten spannen. Hoe verschillend van aard ze ook zijn. Nu zijn wij aan de beurt, dadelijk de andere groep.

Niet één mens is gelijk aan de ander. Verschil mag er zijn, maar niet in behandeling. Niemand is ook maar een béétje meer gelijkwaardig dan de ander. Daarom is het ook zo goed dat het COC hier een zaak van heeft gemaakt. 

Geef een reactie