Uitstapje naar Luik (2)

Uitstapje naar Luik (2)

Heeft het met het plotselinge mooie weer te maken? Ik weet het niet, maar de tweede dag Luik is begonnen met een stevige snotvalling (hoorde ik op de terugweg op de radio – klinkt leuker dan verkouden). We zijn naar het museum voor hedendaagse kunst geweest en hebben per automobiel de heuvel met de Citadel beklommen. Die honderden treden trok ik echt niet.

Luik

Het Musée Contemporain is gevestigd in zo’n typisch Belgisch paleis van begin twintigste eeuw of iets ouder. Maar dan vervallen. Maar dat is in Luik geen verrassing meer. Ik kan geen lovende recensie van het bezoek schrijven. Er was een tentoonstelling van Art Nouveaumeubelen. Wel aardig. Verder een kleine verzameling schilderijen uit de periode tot begin twintigste eeuw. Op één sculptuur na heb ik niets hedendaags gezien. Dan doen De Pont in Tilburg en het Van Abbe in Eindhoven het stukken beter. 

https://www.flickr.com/photos/ronvanzeeland/51756273051/

En wat ben ik blij dat we in Nederland welstandscommissies hebben die toezien op wat er gebouwd wordt. Mijn hemel wat een bende. Luik is echt een arme stad, het straalt er van alle kanten af. Je ziet het aan de mensen, aan de manier waarop straatmeubilair en wegen onderhouden wordt, maar ook de monumenten. Het is echt een cultuurschokje. Zo dicht bij huis. De Citadel is ook zo’n voorbeeld. Daar zouden ze in Den Bosch niet mee aan moeten komen.

De Citadel is een heel groot verdedigingswerk op de top van een heuvel boven de stad. Binnen de muren van de Citadel is een verschrikkelijk lelijk jaren-zeventig-ziekenhuis neergeplant. Maar het oude bouwwerk is zo vervallen, hele stukken muur zijn weggeslagen. En over groene daken gesproken: de muur wordt gewoon langzaamaan opgegeten door de natuur. Of ik moet iets over het hoofd gezien hebben.

Dit alles lezende, zou je kunnen denken dat je Luik maar beter links kunt laten liggen. Toch is dat niet helemaal zo. Maar je wordt een beetje verdrietig als je al dat aftandse ziet. En natuurlijk zijn er ook mooie plekjes. Zeker op zaterdagavond als de stad volstroomt met stappers, verandert de sfeer. Beetje Middeleeuws, ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven.

Echt jammer dat dat de stad niet lijkt te profiteren van de uitstraling van de Euregio met steden als Maastricht en Aken om de hoek.

Geef een reactie