Dag van de Arbeid in Brussel

Dag van de Arbeid in Brussel

Ter compensatie voor het  stukje over Koninginnedag. Eergisteren was het 1 mei. In het buitenland vaak uitbundig gevierd als Dag van de Arbeid. Cees en ik waren voor de derde serie vaccinaties in Brussel.

Brussel

Omdat ik op 2 mei vrij vroeg in het ziekenhuis verwacht werd, zijn we een dag eerder vertrokken. Eerder hoorde ik op de Vlaamse televisie al mensen zeggen dat ze ‘de brug maakten’ op maandag. Dat bleek een extra vrije dag te zijn omdat dinsdag 1 mei een nationale vrije dag is in België. Zoiets als wij hier doen met de vrijdag naar Hemelvaart.

Dag van de Arbeid

Enfin, wij kwamen op de Dag van de Arbeid in Brussel aan. Op het Sint-Katelijneplein was een grote manifestatie met een concertpodium, toespraken, kraampjes. En natuurlijk ontbraken de frieten niet. Ook op andere plaatsen kwamen vakbonden bijeen en werden manifestaties en concerten georganiseerd.

Mede daarom was het veel drukker dan normaal op een doordeweekse dinsdag in Brussel. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe zichtbaar aanwezig Belgische vakbonden en politieke partijen op straat zijn. Zeker nu de federale verkiezingen in aantocht zijn werd weer stevig naar elkaar uitgehaald op de 1-mei-toespraken.

Nog zo’n opvallend Belgisch verschijnsel: in België zijn de vakbonden geheel langs politieke lijnen georganiseerd. Je hebt er de Liberale Vakbond, de Socialistische en de Christelijke.

In elk geval leek de sfeer een beetje zoals bij ons Koninginnedag, maar dan met veel rood in plaats van oranje. En meer politiek. Iets voor hier? Of wordt het dan te veel van het goede: vrij op 30 april, 1 mei en dan ook nog op 5 mei (als het aan de SP ligt).

Geef een reactie