LHBT-apartheid

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 156 x bekeken

Half Nederland viel over de homo-segregatiebuurt in Tilburg. Na de hoax de vraag: wat doen we écht aan een veilige buurt voor LHBT’s?

(dit artikel staat vandaag ook op de opiniepgina van het Brabants Dagblad)

20140620_BD_GayVillageTilburg

Ze hadden ze ons goed te pakken. Half Nederland – de lhbt-gemeenschap voorop – viel over het Tilburgse initiatief een exclusieve, afgeschermde wijk voor lhbt’s te bouwen. Een mooie aanleiding om het over een veilige buurt voor lhbt’s te hebben. Maar het verzandde al snel in een door Roze Maandag gecreëerde mediahype. Of de uit hun buurt weggepeste homo of transgender er om kon lachen betwijfel ik.

Burgemeester Noordanus van Tilburg zat in het complot. Hij is blij met de gay community in zijn stad. Dat schept een verantwoordelijkheid. Tilburg moet nu aan de slag voor veilige buurten voor de lhbt-gemeenschap. Wethouder Marcelle Hendrickx heeft homo-emancipatie in haar portefeuille, zij is nu aan zet.

Roze Maandag is een prachtig feest van integratie dat meestal zonder enige wanklank verloopt. En een economische klapper voor Tilburg bovendien. Geen wonder dus dat de marketing rond dit evenement zorg en aandacht krijgt.

Om aandacht zit Roze Maandag niet verlegen na de stunt met Gay Villages. Zelfs de internationale media stortten zich op het ‘nieuws’. Maar: hoe zit het met de zorg? Het blijft tamelijk stil na de hype. Als het Tilburgse gemeentebestuur en Roze Maandag met een mooi plan komen voor een veilige woonomgeving voor lhbt’s, dan blijkt het in ieder geval geen onsmakelijke reclamestunt te zijn geweest.

Voor wie twijfelt of al die aandacht nog nodig is:

  • Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (2013) voelen lesbiennes en homo’s zich vaker onveilig dan heteroseksuelen en zijn homoseksuelen vaker slachtoffer van criminaliteit en respectloos gedrag.
  • De politie registreerde agressief anti-homogedrag: 623 gevallen in 2011 en 1143 in 2012. Let wel: niet alle politieregio’s registreren dit als zodanig en de meldingsbereidheid onder de doelgroep is laag. (lees hier het volledige politierapport, in pdf)

Afgelopen dinsdag werd het ‘Onderzoek naar geweld tegen burgers vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit in hun directe woonomgeving’ gepresenteerd. Van tijd tot tijd komen zaken in de media, maar het geweld tegen homo’s, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders gaat gewoon door. Zoals met veel zaken tegenwoordig is er aan media-aandacht geen gebrek. Maar moord en brand schreeuwen helpt niet.

Overheden en instanties worstelen met de problematiek. Er wordt vaak te laat of helemaal niet ingegrepen. Meestal is het eind van het liedje dat slachtoffers verhuizen. Het onderzoeksrapport onderzocht 22 geselecteerde casus uit de afgelopen 3 jaar. Die snijden je stuk voor stuk door de ziel. Misschien wel omdat ik het zelf ervaren heb. De onmacht die slachtoffers ervaren is schrijnend, de onmacht van de bevoegde instanties om doeltreffend op te treden niet veel minder.

20140617 Expertbijeenkomst Natuurlijk Samen

Nee, aandacht hiervoor is geen overbodige luxe. In die zin ben ik blij met de stunt van Roze Maandag. Maar de hype lijkt interessanter dan de inhoud. Liever had ik een mooi artikel gelezen naar aanleiding van de presentatie van het rapport met de veelzeggende titel: ‘Gestreden als Don Quichot tegen windmolens.’ Want de suggesties uit het rapport én van de expertbijeenkomst na afloop, zetten pas echt zoden aan de dijk. Het rapport is te lezen op www.natuurlijksamen.org.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.