Niet verkeerd in de Kunsthal

Belofte maakt schuld, dus ik kom nog even terug op de tentoonstelling in de Kunsthal. Niet verkeerd! is de titel, de aanleiding was het zestigjarig bestaan van het Rotterdamse COC. Een mooi overzicht van de geschiedenis, cultuur en strijd ‘van’ homoseksualiteit, cq homoseksuelen.

Het is geen uitgebreide tentoonstelling die beoogt alle facetten van homoseksualiteit heel doorgrond te tonen, maar de tentoonstelling biedt een mooi overzicht van wat er in de wereld te koop is op dit vlak en wat er rond homoseksualiteit in de geschiedenis is gebeurd.

De Kunsthal zegt erover:

In een afwisselende presentatie wordt met film, fotografie en kunst ingegaan op verschillende aspecten van de homocultuur. In ‘Strijd’ laten foto’s van de New Yorkse ‘Stonewall oproer’ in 1969 en foto’s van Gay Prides over de hele wereld zien hoe homoseksuelen strijden voor acceptatie. De Hall of Fame toont met portretten van onder meer Truman Capote en Boy George een serie beroemde homoseksuele helden.

De Dark Room vertelt over de homovervolging. In ‘Uit de kast’ spreken mensen zich uit over het ontdekken en bekend maken van hun geaardheid. Uit Gay Jukeboxen kan men typische homo- en lesbomuziek beluisteren en karaoke meezingen met hits uit de Gay Top 40. Ook in de kunst is door de eeuwen heen de liefde voor hetzelfde geslacht verbeeld. In de tentoonstelling zijn onder meer foto’s van lesbiennes uit de collectie van Amerikaanse kunstenares Cynthia Graig, een pentekening van Rubens en bijzondere Aziatische houtsnedes uit de achttiende eeuw te zien.

Ik was zelf nogal geraakt, gechoqueerd, door de foto van twee Iraanse jongens van hooguit 17 jaar oud, bungelend aan hun strop. Dood. Met veel publiek op het marktplein. Schokkend en ontroerend.

Joop Keesmaat

Joop Keesmaat (links) tijdens de Mariamaand bij de Roze Driehoek.

Maar de tranen prikten ook een beetje toen ik de monoloog door acteur Joop Keesmaat zag. Hij vertelde (hoe zeg je dat eigenlijk goed?) het verhaal van hoe aids de homowereld in kwam. En zo treffend wat de gevolgen waren voor gedrag, gezondheid, psyche. En dan besef je pas wat voor slagveld aids/hiv heeft aangericht. Hoe zeer het ook jou aangaat (dat wist ik natuurlijk al wel). Maar de uitwerking op je eigen leven en dat van al die andere mannen dringt blijkbaar pas goed door als je het een ander hoort vertellen.

Echt een aanrader dus, zeker niet alleen voor homo’s en lesbo’s. Gelukkig is er ook een educatief programma aan gekoppeld speciaal voor scholen.

Geef een reactie