Knippen voor Cambodja @ Rotterdam Pride

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 192 x bekeken

Rotterdam Pride staat weer voor de deur, en net als vorig jaar is Stichting untenu ook nu weer van de partij. Dit keer met als motto: Knippen voor Cambodja. 

Maar eerst even dit:

Het gaat niet goed in Cambodja

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen over 11 maanden, uit de ruim 30-jarig regerende premier Hun Sen zich in steeds heftiger bewoordingen. Er zijn inmiddels een tiental politieke gevangenen in het land. De één na de ander wordt aangeklaagd wegens belediging van de premier of van de regerende partij. Er wordt gedreigd met oorlog als de CPP de verkiezingen verliest. Zijn privélegertje is inmiddels fors uitgegroeid.

De invloed van China neemt toe (is gul en stelt geen lastige vragen, wil alleen een China-gezind Cambodja in ASEAN). Ondertussen wordt de belastingwetgeving misbruikt om de vrije pers de mond te snoeren of helemaal op te doeken en worden mensenrechtenorganisaties met hetzelfde middel gesloten of het werken onmogelijk gemaakt.

Met de toenemende invloed van China, brokkelt de invloed van de VS en de EU af. Trump en zijn houding t.o.v. de media was voor Hun Sen het perfecte excuus hetzelfde te doen in eigen land. Kritiek van de VS valt sowieso in verkeerde bodem vanwege de nasleep van de bombardementen gedurende de Vietnamoorlog in de jaren zeventig.

En de EU wordt met de dag ongeloofwaardiger door statements uit te geven waarin nog steeds uitgegaan wordt van een functionerende, pluriforme democratie:

However, the European Union expects the Cambodian authorities to apply the law in a reasonable and equitable way. A free media is an important underpinning of pluralist democracy. (lees de volledige verklaring hier)

CNRP Protest Phnom Penh

De situatie verhardt

Gisteren verscheen een Nederlandstalig artikel over de alarmerende situatie in One World Magazine, lees het hier. En vandaag in het nieuws: veel Cambodjanen denken dat wat ze op straat hardop niet mogen zeggen, onbestraft blijft als het op FaceBook wordt geuit. Helaas komen steeds meer mensen er achter dat Hun Sen alles aangrijpt om mensen te laten oppakken en veroordelen. Zoals onlangs een leider van een oppositiepartij, en vandaag een gewone sterveling die de bak indraait vanwege haar mening.

Uiteraard volg ik de situatie op de voet en blijven we met Stichting Untenu onze doelgroep steunen, zolang ons het werken niet onmogelijk wordt gemaakt. Wij hebben geen personeel in dienst, dus de strengere visumregels zijn op ons (mij) niet van toepassing.

Knippen voor Cambodja

En zo gaan we komende Rotterdam Pride voor het tweede jaar op rij – en beter beslagen ten ijs dan ooit – hard werken om zoveel mogelijk geld op te halen voor Untenu. We hebben een aanbod van Ferdi gekregen om een dagje voor ons te knippen en hij gaat dat doen op 23 september in onze stand op het Schouwburgplein. We zijn nog druk doende het rooster rond te krijgen en een mooie stand te maken, maar het gaat door.

Daarnaast kan je in onze tent de Cambodjaanse regenboogsjaals kopen, we hebben nog 2 maten, elk in verschillende kleurstellingen. De Cambodjaanse regenboogsjaals kan je ook on line kopen via FaceBook, klik daarvoor op deze link.

Je kan het evenement delen op FaceBook, liken, aangeven dat je komt, vrienden uitnodigen, etc.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.