Phnomh Penh 2012

De straten van Phnom Penh zijn versierd met vlaggen en banieren van Cambodja en bijna-buurland Myanmar (Birma) vanwege het staatsbezoek van de president van Myanmar aan Cambodja. ’s Avonds was de boulevard voor het Koninklijk Paleis afgezet en hoorden we gillende sirenes, waarschijnlijk de escortes, want sirenes hoor je hier zelden.

Staatsbezoek

Op de foto hierboven het bord met daarop de aankondiging met links de president van Myanmar en rechts koning Norodom Sihamoni van Cambodja. Hij is net als in Nederland een constitutioneel vorst zonder uitvoerende macht.

Staatsbezoek

Maar in het boeddhistische Cambodja geniet hij wel veel aanzien. In veel huizen en zaken hangt zijn portret tussen dat van zijn vader en moeder. Vreemd genoeg vind je op andere plaatsen ook statieportretten van minister-president Hun Sen en zijn vrouw. Beiden in vol ornaat met versierselen en al, als ware het een koningspaar. Zelfs in de boeddhistische tempel voor de vissers hing het paar. Op de foto hieronder niet zichtbaar, het portret hangt net buiten beeld.

Phnom Penh 2012

De volgende foto is daar ook genomen. De oude vrouw, maar ook de andere man die we hebben gefotografeerd, spraken alleen Khmer. Ze bleven maar prevelen, communicatie ging alleen met het uitwisselen van glimlachen. Maar ook dat is contact, én mooi.

Zie hier voor alle foto’s van vandaag. Hierboven twee straatverkopers die elkaar passeren bij Wat Pnomh, de plek waar de stad volgens een legende is ontstaan. De vrouw links verkoopt kokkeltjes en andere kleine schelpdieren die hier veel gegeten worden. Wat de man rechts vervoert weet ik niet zeker, ik denk suikerriet. Dat wordt ter plekke door een mangel gedaan met limoen of citroen en schaafijs en dan krijg je een heerlijk zoet drankje

Phnom Penh 2012

Geef een reactie