Kans voor Boulevard

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 95 x bekeken

Theaterfestival Boulevard was de afgelopen week in het nieuws omdat het niet op het lijstje voorkwam van de provincie van festivals die financiële zekerheid krijgen tot aan de mogelijke Culturele Hoofdstad van Europa (2018Brabant).

Terwijl de burgemeester van ‘s-Hertogenbosch – Ton Rombouts – ten overstaan van honderden festivalbezoekers bekendmaakte dat dat wél het geval was. Methode Rombouts of vergissing provincie?

Het begint met een motie die CDA, SP, D66 en GL in 2010 indienden die de strekking had dat de provincie programma’s en projecten die van belang zijn voor de programmering van 2018Brabant, financiële zekerheid biedt tot 2018. Die motie is aangenomen door Provinciale Staten en zelfs mee ingediend door het CDA – de partij van de cultuurgedeputeerde. Gedeputeerde Staten (GS) zouden de motie uit gaan voeren en dan is het dus opletten voor de indieners dat de motie wordt uitgevoerd in de ware geest van de motie.

Tot zover het voor veel lezers niet zo politieke handwerk. Bij 2018Brabant is afgesproken dat Den Bosch formeel de aanvrager en trekker is van de nominatie voor de Culturele hoofdstad omdat een stedenverband of provincie uitgesloten is van deelname. De burgemeester van die stad is dan ook nauw betrokken bij de organisatie. Als kartrekker is Den Bosch ook genereuzer geweest in het toekennen van bedragen op haar begroting.

Diezelfde burgemeester dus, maakt bij de opening van het festival Boulevard bekend dat hij goed nieuws heeft: hij mag bekend maken dat Boulevard de eerste participant is van 2018Brabant die ook financiële zekerheid heeft tot aan 2018. Enkele maanden later staat op de agenda van onze commissie Cultuur & Samenleving (cieCS) een voortgangsnotitie ter kennisneming. Met een ter uitwerking van eerder genoemde motie een lijstje met organisaties/programma’s die financiële zekerheid geboden wordt… zonder theaterfestival Boulevard.

Festival Boulevard 2014

Verwarring – gevoed door een artikel in het Brabants Dagblad van vorige week zaterdag van de hand van de directeur van het festival – over hoe dit allemaal gegaan is. Bij de VVD is men gaan informeren (daar wist ik opdat moment nog niets van) en ik heb zondag de commissie gepolst om het ter kennisnamestuk van GS ter bespreking te agenderen. En zo geschiede.

Het antwoord op de vraag hoe burgemeester Rombouts het in zijn hoofd haalde om blijkbaar voor zijn beurt te spreken moet verkregen worden in de gemeenteraad van Den Bosch, daar gaan wij niet over, al ben ik er wel nieuwsgierig naar. Ik laat me ook niet graag gebruiken voor de ambities van anderen, noch wil ik de indruk wekken dat ik als Bosschenaar enkel opkom voor een weliswaar ontzettend mooi, maar wel Bosch’ festival.

Festival Boulevard 2014

Uiteindelijk bood Gedeputeerde Brigite van Haaften een opening door te stellen dat het potje van € 5 miljoen met het eerder genoemde lijstje nog niet volledig benut was. De gemeente ”s-Hertogenbosch kan dus een aanvraag indienen voor theaterfestival Boulevard, maar zal daarvoor wel draagvlak moeten zoeken bij de andere deelnemende steden.

Er is dus hoop, maar ook werk aan de winkel. Voor het Bossche gemeentebestuur.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.