Terwijl in Cambodja de soap tussen dictator en oppositieleider een nieuwe wending neemt met eet-samen-noedels-dag, zitten wij van Untenu niet stil. En er is meer nieuws uit the Kingdom of Wonder.
Maar eerst even dit… We hebben in ons gezin hectische weken achter de rug (zie ook mijn blog van vorige week). Ik was bewust en deels noodgedwongen rustiger on line. De zorg voor een waardig afscheid van mijn vader, daarbij de rust bewakend voor eenieder, en daarna het regelen van de uitvaart slokte al mijn tijd en energie op. En ik had niet de behoefte alles hier of op sociale media te delen.
Kort wil ik nog kwijt hoe groot mijn respect is voor alle mensen uit de zorg in de regio Oss die ik de afgelopen tijd aan het werk heb gezien. Werk dat met hart en ziel wordt gedaan. Mensen van de dagopvang, wijkverpleegkundigen, huis- en SCEN-arts tot en met de ambulancebroeder die op de laatste dag het infuus aanbracht: zoveel liefde voor dit mensenwerk. Daar past alleen maar dankbaarheid bij.
Bodem in zicht bij Untenu
Het succes van de nieuw ingeslagen weg is zó groot, dat we het hogere budget voor 2019 er in een half jaar hebben doorgedraaid. Klinkt wellicht dom, maar we hebben eindelijk een reëler inzicht in het aantal hulpvragen. Daarnaast hebben we dit jaar ook weer geld gespendeerd aan opleiding, versterken van onze partnerorganisatie en betaalde stage. En in een half jaar veel meer noodhulp verleend dan in 2018.
Dus we moeten een list verzinnen, anders gaan we vanaf juli op slot tot er weer geld is. Complicerende factor is dat wat wij doen door bijna geen enkel fonds wordt gehonoreerd. Dus die zoektocht is serieus aangevangen, maar vooralsnog vruchteloos. Wie een gouden tip heeft is welkom.
Cambodja in staat van noedeloorlog?
Jaja, alsof een dictatuur op zich al niet erg genoeg is, ontstond gaandeweg een nieuw hoofdstuk in het kinderachtige woordenspel tussen Hun Sen (de dictator) en Sam Rainsy (de verbannen opposotieleider). De aanleiding is niet kinderachtig. Een moedige jonge vrouw van de oppositie won eerder de verkiezingen in Battambang, maar zoals bekend heeft de sterke man de belangrijkste oppositiepartij verboden en dus was het kiezen of kanen: overstappen of uit de functie gezet worden.
De moedige jonge dame koos voor het laatste en opende een klein restaurant. En daar begon de ellende. Want toen leden van de verboden oppositiepartij kwamen eten in haar restaurantje gebeurde dit: “Cambodia Cracking Down on Noodle Dinners Attended by Opposition Supporters”. Waarna Sam Rainsy Cambodjanen uitnodigde voor een noedelmaaltijd in de grootste Khmer tempel in Parijs.
En dat kon de dictator niet over zijn kant laten gaan: “Cambodia’s noodle war: strongman Hun Sen wants people to slurp for him, not his rival Sam Rainsy” en ook in de Japanse media zoals hier in the Mainichi.
LGBT Pride in Cambodja (en verder)
In Cambodja is de LGBT Pride vroeg, deels omdat snel daarna het regenseizoen start. Asia Times had een uitgebreid artikel over de LHBT-beweging in Azië. Kort en bondig: “Robuust maar beperkt: LGBTIQ groepen in Azië-Pacific”. Het is duidelijk dat in veel landen in Zuid-Oost Azië een politiek-gure wind waait. Democratie en mensenrechten staan in veel landen onder toenemende druk, en daar hebben LHBT-organisaties ook last van:
LGBTIQ organizations are strongly affected by the clampdown on civil-society space in the region.
Lees het artikel hier (Engelstalig).
Nog meer Pride in de pers: “Gay Khmer between pride and hide”, een artikel dat veel zegt over het wel en wee van de doorsnee gay (ik kon het niet laten ook even te rijmen) in Cambodja. Mét een bijzonder sensuele foto. Lees het hier, ook Engelstalig.
Goed nieuws uit Taiwan, het huwelijk is eindelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Nog niet volledig gelijkgesteld aan het bestaande burgerlijk huwelijk, maar voorwaar een reuzenstap voorwaarts in Azië. Het huwelijk was ook het thema van de laatste LGBT Pride in Taipei, afgelopen oktober:
Voor de South China Morning Post voor een inventarisatie in de regio: “Explained: gay rights, LGBTQ and same-sex marriage in Asia”. Opvallend hoe open Chinese staatsmedia in het Engels zijn.
Nabrander: Buthan heeft gisteren homoseksualiteit gedecriminaliseerd, zo meldt CNA, zie hier.
Einde aan rijden op olifant
Foto uit 2011: olifanten bij de tempels van Angkor Wat in Cambodja.
Goed nieuws mag ook gemeld: in 2020 komt er een einde aan het rijden op olifanten bij Angkor Wat, de belangrijkste toeristische attractie in Cambodja. Een olifant wordt niet zomaar zo mak als een lammetje, dit reusachtige dier moet gekraakt worden (figuurlijk). Het aanbieden van deze olifantritten aan toeristen is dan ook een doorn in het oog van dierenbeschermers. Lees hier meer (met video).