De Heus: Mechanische spagaat

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 92 x bekeken

De Heus - Ravenstein - Onno HoesEven wat inhaalwerk. De Heus kwam weer eens ter tafel aan het Haagse Lange Voorhout. Het nieuws moest voornamelijk uit de krant komen, want de Gedeputeerde kon (wilde?) vorige week vrijdag niet veel kwijt.

Handhaving vs vergunningverlening

Wat is het geval? De ene afdeling op het provinciehuis (en daaraan gekoppeld de Gedeputeerde) houdt zich bezig met handhaving en de andere met vergunningverlening. Een spagaat dus. Maar de handhaving gaat bijna mechanisch (lezen we in de krant).

Onno Hoes - De Heus
Gedeputeerde Hoes op 14 februari 2008 bij een informatiebijeenkomst in Ravenstein over de nieuwe milieuvergunning voor De Heus.

Wilde, of kon Gedeputeerde Hoes niets zeggen? Bij de commissievergadering vorige week vrijdag vroeg ik ernaar en hij zei dat Gedeputeerde Staten er nog geen besluit over hadden genomen. Maar wat lees ik in de krant? Dit:

…Tot tweemaal toe is er een ambtelijk advies naar GS gegaan dat onze aanvraag vergunbaar is.” Bertens zegt echter dat GS ‘de nodige voorzichtheid hebben en dat er momenteel geen concreet zicht is op verlening van een nieuwe milieuvergunning.”

Bluft de directeur van De Heus hier of weten GS niet meer wat ze willen? Of gaat het zo: even de fabriek stilleggen en daarna de nieuwe vergunning verlenen?

Raad van State

Over twee weken doet de Raad van State uitspraak of de provincie nu wel de boel op slot mag zetten. Als het mag, is het voor een maandje, want dan begint De Heus weer met een schone lei. Eén van de Staatsraden liet wel wat los bij de zitting. De Staatsraad erkende wel de overlast, maar vroeg zich af of de provincie hier niet creatiever mee om kon gaan dan de sluiting tot eind dit jaar.

Van welke planeet zou deze heer komen? De provincie is al jaren heel creatief omgesprongen met de overlastgevende overproductie van het veevoerbedrijf. Jarenlang zag men de illegaal meergeproduceerde mengvoeders creatief door de vingers. Nieuwe vergunningaanvragen werden onterecht vergunbaar geacht.

En nu het eindelijk op daden aankomt, nu de bewoners een sprankje hoop krijgen dat er eens iets gebeurt, juist nu ben ik bang dat de uitspraak van de Staatsraad een veeg teken is.

Lees meer over De Heus

Lees meer over de laatste gang naar de Raad van State in het Brabants Dagblad:

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.