Necrose: krukken & pijnstillers

Necrose-nieuws: Er zit een scheurtje in de kop van mijn heup. Geen operatie tijdens het proces van inzakken. Bij pijn lopen met een stok en dagelijks pijnstillers slikken.

Lees alle blogs over dit onderwerp in het dossier ‘Hiv & osteoporose en -necrose’.

Necrose aan de heup

De aanleiding van het bezoek aan de orthopeed vanmorgen was meer te weten te komen over de feitelijke stand van zaken, wat de vooruitzichten zijn en hoe te handelen in bepaalde situaties. De stand van zaken is als volgt (eindelijk een consistent verhaal gehoord):

De stand van zaken (medisch) m.b.t. mijn heup:

  • Er is een klein scheurtje in de heupkop;
  • Nog niet of nauwelijks sprake van inzakking van het gedeelte waar necrose zit;
  • Duidelijk een plek zichtbaar op de röntgenfoto waar momenteel iets gaande is.

Bovenstaande wijst erop dat het proces van inzakking bezig is, en de pijn die ik de laatste weken ervaar komt waarschijnlijk door het scheurtje en de mogelijke inzakking.

Vooruitzichten:

  • Geen operatie zolang het proces van inzakken en afsterven gaande is;
  • Als het plekje eenmaal dood is, dan mogelijk nog jaren zonder veel klachten . Maar dat is afwachten en afhankelijk van de belasting.

Advies:

  • Bij pijn voortaan lopen met een stok en dagelijks diclofenac slikken;
  • Later ook de belasting verder beperken als bot eenmaal dood is op die plek. Het dode stukje bot is kwetsbaarder.

Op krukken naar Cambodja

heup - necrose - hiv - heupnecrose

Aangezien er voorlopig hoe dan ook niet geopereerd wordt, was de vraag, wat als het inzakt als ik in bijvoorbeeld Cambodja ben. Waar je niet altijd beter uit een ziekenhuis komt dan dat je er in gaat. Een ziekenhuis is niet aan de orde. Mocht het gedeelte van de heupkop echt inzakken terwijl ik daar ben, dan is de grootste zorg voldoende pijnstillers en een stok of krukken.

Een stok of krukken gebruiken vertraagt het proces van inzakken wel degelijk. Toch een ander geluid dan ik eerder hoorde. Maar elke mededeling roept (vaak achteraf) weer vragen op. De stok in combinatie met dagelijks gebruik van diclofenac in geval van pijn, zou het proces vertragen. maar dat geldt blijkbaar niet als er geen sprake is van pijn?

Vlak voor het geplande vertrek naar Azië wordt er nog een röntgenfoto gemaakt en ga ik nog op consult bij de orthopeed. Eens kijken of er wat veranderd is sinds juli.

Geef een reactie