Baltic Pride rally: gemengde gevoelens

Baltic Pride rally: gemengde gevoelens
16 mei 2009


Twee dagen na de Baltic Pride solidariteitsbijeenkomst die SP en COC in Felix Meritis organiseerde heb ik nog steeds gemengde gevoelens.

Trots op mijn partij dat we dit initiatief hebben genomen, een goede toespraak van onze EU-lijsttrekker, maar wat een gêne over de SP-bijdrage in het politiek debat.

Denis de Jong MEP

Dennis de Jong, lid Europees Parlement.

Solidariteit met Baltic Pride

Het begon allemaal zo mooi. Dennis de Jong (foto boven) kon niet naar Riga om deel te nemen aan de Baltic Pride, maar mocht van het partijbestuur op niet zo maar een locatie een solidariteitsmanifestatie organiseren. Het werd Felix Meritis en COC Nederland en Amnesty International deden mee. Op zich al een unieke combinatie op één affiche.

Felix Meritis

Felix Meritis, Amsterdam.

Bart Uitdenbogaart en Nelly Duijndam van de SP Amsterdam Centrum hadden hun stinkende best gedaan om er iets moois van te maken. Onze lijsttrekker sprak, bestuurslid Joyce Hamliton van COC Nederland sprak en er was een rechtstreekse verbinding met Riga, zodat ze dáár konden zien en horen dat we hier solidair waren.

En alles lukte, Dennis hield een mooie toespraak, waarvan we een gedeelte niet verstonden omdat hij zich in het Russisch tot de president van de Russische Federatie richtte. Dat in reactie op het bruut neerslaan van de poging tot Gay Pride in Moskou. Dennis noemde ook het verschil tussen het SP-standpunt en dat van de meeste andere partijen. Zo pleit de SP voor meer activisme in plaats van consumentisme.

Ook memoreerde hij dat regelgeving alléén niet voldoende was ter bescherming van minderheden. Mentaliteitsverandering moet ook van onderaf komen. Ook dat moet gesteund worden, zoals het COC homo-organisaties ondersteunt in landen waar de onderdrukking manifester is dan bij ons.

Joyce Hamilton @ Baltic Pride Rally

Joyce Hamilton – COC Nederland

Joyce Hamilton (hierboven), bestuurslid van COC Nederland, riep onder andere op tot een boycot van de finale van het Eurovisie Songfestival, wat op bijval van de zaal kon rekenen. Ook prees ze het SP-initiatief.

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur @ @ Baltic Pride Rally

Dolly Bellefleur zorgde voor de luchtige afwisseling, maar die was niet zonder boodschap (zie hier voor de tekst van haar lied). Dolly is altijd leuk, zingt goed en is scherp. Op de foto hieronder is te zien dat de mensen in Riga het optreden konden waarderen (zie ook het filmpje)

Amnesty International

Baltic Pride solidarity event

Sabine Zwiers van Amnesty International (AI) interviewde vervolgens via een rechtstreekse Skype-verbinding met Riga achtereenvolgens Jeanet van der Woude van AI (foto boven), een Lutherse predikante uit Nederland (haar vrouw zat in de zaal bij ons) en Evita van Mozaika, de organisatie achter de Baltic Gay Pride (foto onder).

VErbinding met Riga: Mozaika.

Sabine Zwiers % Baltic Pride rally

David (l) & Sabine Zwiers (Amnesty International).

Daarna interviewde ze David, een homo-vluchteling uit Azerbeidzjan. Een bizar verhaal. Opgepakt door de autoriteiten na een moord op een homoseksuele man, werden homo’s plots tot verdachten verklaard i.p.v. slachtoffers. Dankzij een aardbeving die weinig overliet van het politiebureau waar hij vastzat (en de politie had even wat anders te doen) kon hij vluchten. En zo kwam hij in Nederland terecht, waar hij nu in vrede leeft.

De politiek aan het woord

En toen was ik aan de beurt om de Amsterdamse politiek middels een debat achter een slotverklaring te krijgen.

Alderman Carolien Gehrels

Carolien Gehers

Onverwachts was ook wethouder Carolien Gehrels aanwezig. Ik heb haar mogen interviewen (de foto’s van het debat zijn gemaakt door Willy Lourenssen). Zelf neemt ze haar vrouw mee op officiële reizen en dat stemt menig gastheer/vrouw tot nadenken. Daarnaast voert Amsterdam een homobeleid dat actief wordt uitgedragen naar de besturen van zustersteden.

Zo is de Amsterdamse politie ingezet om de Letse collega’s bij te scholen op dit onderwerp, met name hoe om te gaan met demonstraties en tegenstanders.

Amsterdamse SP-fractie: grote stilte

Het roze gehalte was hoog bij de deelnemers aan het debat. Bij het voorstelrondje ging het mis bij de SP-vertegenwoordigster, gemeenteraadslid Carlien Boelhouwer. Om te beginnen vroeg ze zich hardop af of ze wel woordvoerder was, of er überhaupt wel een woordvoerder homo-emancipatie was. Grote stilte (en ik hoopte op een gat in het podium om door te verdwijnen). Op de vraag (die ik aan allen stelde) wat de fractie zoal gedaan had op dit punt volgde weer een grote stilte.

Ik heb even staan twijfelen hoe hier op te reageren. Maar ik realiseerde me snel dat dit toch is waar roze SP-ers die aandacht voor vragen al jaren tegenaan lopen. Dan moest het maar zo,  hoe gênant ook. Een beetje politicus redt zich uit dit soort situaties, maar hier was geen redden meer aan. Mevrouw Boelhouwer zei (ter verdediging?) ook nog dat homo’s in Nederland steun niet meer echt nodig hadden, ze hadden het hier immers allemaal goed voor elkaar.

Uiteindelijk begon de zaal zich te roeren, die flink was gevuld met goed gebekte Amsterdamse – vaak roze – SP-ers en vrienden. Fabiola (bij velen nog bekend als levend kunstwerk) nam het woord en gaf partijgenoot Boelhouwer er flink van langs, wat op instemming van de zaal kon rekenen. Aan het optreden van de SP-er zal ik maar geen woorden meer vuil maken (verderop wel aan de gevolgen en de reacties).

Panel discussion @ Baltic Pride Rally

Fabiola in het publiek (hier gezien vanaf de rug).

Buiten het vervelende gebeuren was het leiden van het debat leuk om te doen. En dat in de legendarische Shaffy-zaal, waar vroeger Sonja Barends’ talkshows zijn opgenomen.

Slotverklaring

De politici werden het eens over de slotverklaring:

Verklaring solidariteitsmanifestatie

Ondergetekenden, aanwezig bij de solidariteitsbijeenkomst voor de Baltische Gay Pride die vandaag in Riga plaatsvindt, verklaren het volgende:

Overwegende dat:

 • De gemeente Amsterdam reeds een lange samenwerking met Riga kent. Homo-emancipatie nadrukkelijk onderdeel is van die samenwerking. Op bestuurlijk en ambtelijk niveau over en weer bezoeken zijn afgelegd.
 • Amsterdam een lange geschiedenis kent als homovriendelijke stad en dit karakter internationaal uitdraagt.
 • Beiden hoofdsteden zijn van een lidstaat van de Europese Unie, een gemeenschap van waarden waarin juridisch is vastgelegd dat discriminatie op basis van seksuele oriëntatie verboden is.
 • Het Europees Parlement zich verscheidene malen heeft uitgesproken tegen homofobie en opgeroepen tot initiatieven om discriminatie tegen te gaan.

Maken zich grote zorgen over het lot van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in de Baltische staten vanwege de onderdrukking die zij ondervinden vanuit de samenleving en door het gebrek aan steun en bescherming door overheid en politiek.

 • Verklaren zich in gezamenlijkheid sterk te blijven maken voor de verbetering van de positie van HLBT’s in Baltische staten.
 • De dialoog over homo-emancipatie blijvend op de agenda van de zusterbandrelatie te houden.
 • Zich binnen hun eigen partijen en naar zusterorganisaties sterk te blijven maken voor internationale solidariteit met homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wiens mensenrechten geschaad worden en dit beleid uit te dragen.
 • Spreken hun steun uit voor een initiatief tot oprichting van een Amsterdams fonds met de doelstelling ‘ondersteuning van HLBT-organisaties in landen waar de mensenrechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders geschonden worden’.

En gaan over tot de orde van de dag.

Baltic Pride Rally Amsterdam

Achter de tafel v.l.n.r.: Jerry Straub (Pvda), Fenna Ulichki (GL), Petra Hoogerwerf (D66), Carlien Boelhouwer (SP), Aart Jan Hoolsema (VVD).

Het was nog lang onrustig

De orde van de dag was dat er nog lang werd nagesproken over de debatbijdrage van de SP. Met organisatoren Bart en Nelly (foto onder) hebben Willy, en ik nog lang nagepraat. Ik hoorde dat nogal wat roze SP-ers vrienden hadden meegenomen naar de bijeenkomst. Vrienden, die uiterst kritisch stonden t.o.v. de SP-houding jegens homo’s en evenzeer verrast waren door deze avond. Maar dat werd allemaal ruimschoots tenietgedaan door de bijdrage van het SP-raadslid. Ze werden in hun vooroordelen bevestigd.

Ik hoorde dat er ook veel Rood-leden in de zaal waren (bij lange na niet allemaal homo) en ook zij waren kwaad over deze vertoning. Ik kan alleen maar hopen dat hieruit geleerd wordt en dat we weer een stapje dichterbij de situatie zijn dat het onderwerp homoseksualiteit serieus genomen wordt binnen mijn partij. Mijn partij, die naast het roze en het Rood-gedeelte verder door opvallend weinig mensen vertegenwoordigd was. Jammer.

De zaal had voller gekund, maar was wel léuk gevuld. Veel verschillende mensen, queers, Fabiola, hetero’s, potten, flikkers, Amsterdamse politici, Dolly en veel roze SP-ers.

Uiteindelijk overheerst het positieve gevoel. Ten eerste omdat de avond verder enorm geslaagd is in haar opzet. Ten tweede omdat wat mis ging een kans is om iets te veranderen.

Baltic Pride Rally Amsterdam

Bart Uitdenbogaart & Nelly Duijndam (SP Amsterdam).

This Post Has 10 Comments

 1. Ik ben het helemaal eens met je mening over de avond.

  We moeten met z’n allen de schouders er onder blijven zetten om het ten goede te veranderen, al was het alleen maar dat we “in Nederland hebben homo’s niet zoveel steun nodig” nooit meer hoeven te horen uit de mond van een SP’er.

  Bedankt voor jullie inzet, iedereen!

 2. Als kritische homo was ik ook blij dat de SP deze avond mede heeft georganiseerd en net als jij was ik ook blij met het grootste deel van de avond.
  De opmerkingen van mevr. Boelhouwer [vertel haar dat boeler in sranan tongo kontneuker betekent] hebben inderdaad een smet op de avond geworpen.
  Ik praat geregeld met mijn grote Rood-vriendje over wat de SP meer kan doen op HLBT-gebied. Helaas doen zelfs de lesbische [deel]raadsleden bijna niets zichtbaars in Amsterdam.
  Pas als er meer zichtbaar voor homorechten geageerd en tegen homoonderdrukking opgetreden wordt door politici van de SP, zou ik kunnen overwegen mijn stem op deze partij uit te brengen.

 3. Lieve, beste, brave Ron,

  Wat heb je een mooi (en eerlijk) verslag van de zeer geslaagde avond gemaakt. Proficiat!
  Mijn kromme tenen zijn nog steeds krom en ook het schaamrood op mijn kaken is nog steeds goed zichtbaar. We gaan er in Amsterdam alles aan doen om onze fractie tot bezinning te brengen.

  Ik hoop dat jij en Willy goed thuis zijn gekomen en niet ergens op een rangeerterrein zijn beland…

  Nogmaals dank voor je/jullie inzet en bijdrage aan de manifestatie.

  Tot ziens!

 4. “Uiteindelijk overheerst het positieve gevoel. Ten eerste omdat de avond verder enorm geslaagd is in haar opzet. Ten tweede omdat wat mis ging een kans is om iets te veranderen.”

  1. Mee eens. Incompetente mensen (bij SP maar ook bij andere partijen) moeten eer aan zich zelf houden en liefst zo snel mogelijk opstappen….
  2. In mijn ogen waren de politici op deze avond te veel bezig met zich zelf te promoten en was bijna geen debat mogelijk met publiek. Dat vond ik een grote gemiste kans voor de politiek.
  3. Het idee en organisatie van de avond vind ik fantastisch. Jammer voor de magere opkomst… Mijn grote complimenten aan Bart.
  Bedankt!

  Ik ben verder een onpartijdige zwevende en zwervende kiezer die naar deze presentatie van “een mevrouw van SP“ zijn stem geeft helaas aan PvdA.

 5. Ik was er ook die avond, en vond het jammer dat de gemeenteraadspractie van de SP geen daadkrachtige bijdrage had aan het debat. Maar dat betekent niet dat SP centrum geen actieviteiten ontpopt als het gaat over deze discussie. SP centrum heeft in het europese verkiezingsprogramma het volgende ammendentement aangenomen gekregen: In reactie op geweld en intimidatie tegen de homobeweging, met name in een aantal Oost-Europese landen, eist de SP krachtige actie op Europees niveau om de vrijheid van meningsuiting en demonstratie en de gelijke rechten van homoseksuele en lesbische burgers te waarborgen.”
  Wellicht had er, net als bij de VVD, iemand van het SP centrum in dit panal moeten zitten.
  SP centrum heeft met Bart en Nelly (orginisatoren en presenatie van de avond)een uitstekende bijdrage geleverd.

 6. Zo te lezen was het weer typisch SP:

  Een panel van vijf Amsterdamse gemeenteraadsleden ging in debat, om daarna een gezamenlijke slotverklaring te ondertekenen. Dat verzandde in politieke zelfbevlekking: sprekers roemden eigen acties, namen elkaar troefjes uit handen en bleven steken in (plaatselijk) partijpolitiek gewauwel. Bij de vraag: ‘Hebben jullie contact met collega’s van zusterpartijen in Riga?’ zat het vijftal met de mond vol tanden: ‘Ik ben maar een simpel raadslid’, was een beschamende reactie.

  zie: ‘acties tegen homofobie verzanden in zelfbevlekking’

 7. @5 Helemaal mee eens, Edith. Ook met je laatste opmerking. De SP-deelraadsfractie Amsterdam Centrum treft geen enkele blaam.
  Het probleem zit bij de incompetentie van de SP-Gemeenteraadsfractie in Amsterdam, die al vele jaren bij eerdere door het COC-A’dam georganiseerde verkiezingsdebatten hardop te kennen heeft gegeven geen kennis van e/o geen affectie te hebben met de hlbt-doelgroep – en dus maar een algemeen verkiezingspraatje hield. Wij, actieve (hlbt-)leden van de SP afd. Amsterdam, stonden na afloop van zo’n debat voor gek met de landelijke/stedelijke flyers en werden -begrijpelijk- weggehoond.

 8. Dennis de Jong: “De SP-solidariteitsmanifestatie gisteren in Amsterdam ter ondersteuning van de Gay Pride in Riga was een groot succes.” LOL

 9. Beste Tommy, Ron e.a.,

  Ik denk dat er op dit onderwerp nog veel aan bewustwording en misschien zelfs aan emancipatie te winnen is binnen de SP. Zeker als het ‘niet jouw wereld’ is, kan ik me voorstellen (let wel: niet goedpraten) dat er door veel actieve leden wat lacheriger wordt gedaan over zaken als homo-discriminatie. Terecht dat je dat aan de kaak stelt.

  Maar naast kritiek uiten is het ook goed om initiatief te nemen en ondersteuning te bieden. Stuur bijvoorbeeld naar alle afdelingen suggesties op hltb-gebied voor lokale verkiezingsprogramma’s. Bied een sprekers-tour aan afdelingen aan en maak (al dan niet samen met andere organisatie) een programma voor een openbare bijeenkomst of symposium samen met afdelingen. Met internationale en lokale voorbeelden van wat er mis is en wat er zou moeten veranderen. Ik denk dat veel afdelingen hier graag aan mee willen werken.

 10. @9 Johan:

  Beste Johan,

  Het probleem is een beetje dat wij als groep niet georganiseerd (mogen) zijn binnen de SP. Om uiteenlopende redenen heeft het partijbestuur ervoor gekozen geen roze themagroep te ondersteunen.

  Het is lastig om zonder officiële titel, zonder officiëel budget iets aan te bieden aan afdelingen.

  Je suggestie vind ik overigens erg goed.

Geef een reactie