Geen volkslied

Persoonlijk krijg ik soms wel een paar rillingen bij het Wilhelmus. Niet dat de hele tekst me aanstaat, maar het heeft iets vertrouwds. Het geeft ook wat van onze geschiedenis weer. En nu moet Brabant er ook eentje!

De discussie woedt al sinds 2003 las ik op Omroep Brabant. Nu gaat het vooral over Brabant van Guus Meewis. Laatste nieuws: CDA en SP in Provinciale Staten tegen ‘Brabant’ als volkslied.

Gedeputeerde Onno Hoes (VVD) heeft zich publiekelijk achter Brabant van Guus Meewis geschaard. Het is natuurlijk gemakkelijk achter de massa aan te lopen, zeker als je er wat leuke publiciteit mee kunt halen. Volgens gedeputeerde Paul Rüpp (CDA) zal het college van Gedeputeerde Staten echter geen volkslied aanwijzen. Rüpp legt het besluit al dan niet een volkslied aan te wijzen nu op het bordje van Provinciale Staten. Nu moet ik er als volksvertegenwoordiger wat mee.

Een volkslied moet in de loop van flink wat jaren bewezen hebben dat het een blijvertje is. Een hit is heel vluchtig en kan over een jaar of wat vergeten zijn, of minder populair. Hetzelfde geldt voor een artiest, in dit geval Guus Meewis. Ik ben op zich al geen fan van die man, maar het liedje, hoe sympathiek het ook klinkt en appelleert aan een Brabants volksgevoel, vind ik veel te gemakkelijk. Op de tekst valt wel wat aan te merken. Daar is door anderen al veel over gezegd. Waarom Friesland erbij halen? Niet alle delen van de provincie worden genoemd; terwijl een volkslied niet moet verdelen, maar juist verenigen. Zeker in West-Brabant voelt men zich vaak achtergesteld. Als er een voorstel komt om Brabant van Guus Meewis te verheffen tot volkslied, stem ik tegen.

Stel je voor: CdK Maij Weggen ontvangt een Chinese delegatie op Eindhoven Airport. En dan klinkt plots Guus Meewis door de luidsprekers. Ik moet er niet aan denken.

Vandaag kreeg ik de volgende tekst in mijn digitale brievenbus van de Jacob Orlebeke:

Waar de luchten wijder worden,
’t Waterland in bos vergaat,
En de schone paarse heide,
Eenzaam stil te bloeien staat,
Waar de dennen vrolijk jub’len,
’t Zonlicht fel door d’akkers slaat,
Daar is mijn Brabant, Lief vaderland.
Daar is mijn Brabant, Lief Vaderland.
Brabant, Lief vaderland

Waar een volk van stoere eenvoud,
Trouw aan God en trouw aan ’t land,
Vreedzaam voor een schaam’le bete,
Wroet en werkt in ’t schrale zand,
Waar in plicht, vreugd bleef behouden,
Lach en luim de kroon nog spant,
Daar is mijn Brabant, Lief vaderland.
Daar is mijn Brabant, Lief Vaderland.
Brabant, Lief vaderland

Waar naast ranke torenspitsen,
Zwarte schouwen roet beslaân,
Als twee tekenen van vrede,
Hoog in donk’re luchten staan,
Waar in soberheid en arbeid,
Alle standen samen gaan,
Daar is mijn Brabant, Lief vaderland.
Daar is mijn Brabant, Lief Vaderland.
Brabant, Lief vaderland

Ik moet zeggen dat ik al meer vind klinken als een volkslied. Behalve dan die zin Trouw aan God en trouw aan ’t land. Het mag het ongelovig deel der provincie natuurlijk niet voor het hoofd stoten. Daar zit natuurlijk het tere punt. Je stoot altijd iemand voor het hoofd. Of het is te volks, of het is te nationalistisch, of…. Een volkslied moet niet al te omstreden zijn én een lange houdbaarheid hebben. Bij een hit gaat per definitie het om hier en nu.

De principiële vraag blijft of we wel een volkslied nodig hebben. We hebben er geen, ik heb het nooit gemist. We zijn geen natie, we zijn geen staat of land. We zijn gewoon een provincie. De enige in Nederland zonder volkslied. Nou en? Heeft er iemand ooit wakker van gelegen? Ik niet.

Maar goed, terwijl ik dit bericht even in de wacht had gezet, lees ik op teletekst van Omroep Brabant dat er in de Staten een meerderheid tegen ‘Brabant’ als volkslied voor onze provincie is. SP en CDA zijn tegen. Ik wist van niks, maar kan er ook niet rouwig om zijn. Toch maar eens in de fractie bespreken…

Meer lezen over Brabant & volkslied kun je hier.

Hier kun je het fragment beluisteren op Omroep Brabant.

This Post Has 6 Comments

 1. He slappe gasten van mijn s.p.
  Kunde gullie gewoon eens unne keer voorstemmen.
  Doe us inne keer wa het volk wil,de vvd is misschien deze keer populistisch mar de SP is
  altijd populistisch.Daarom heb ik ok op ullie gestemd.En nou vlug efkes op Guus Meewis stemmen war!

 2. @ Jan Spierings:
  Ge moest eens wete hoe vaak wij veur iets stemmen. Ik zou mezelf echt unne slappe gast voele as ik tegen iets was en mar gewoon veur zou stemmen omdat een hoop mensen un petitie hebben getekend. Ik ken persoonlijk veul andere sp-ers die ut un worst is of we un volkslied krijge of nie. Veur mij hoeft ut nie en ik vuul me nou nèt gin slappe gast as ik dè tegen dun droad in verkondig. Veur mijn part stemt iedereen hierover op persoonlijke titel, zonder fractiedicipline.

 3. Hé Ron, goeie reactie! En je Brabants is zo slecht nog nie! Los van het feit dat het volkslied me niet echt wakker houdt, verbaast het me wel dat jij – als SP-fractielid – niet wist dat de SP tegen Brabant als volkslied is. Nu brengt de media het naar buiten als een vaststaand feit: CDA en SP zijn tegen, dus is een meerderheid tegen. Maar het ‘nee’ van de SP is blijkbaar geen officieel fractiestandpunt en wellicht komt er dus iets anders uit bij een hoofdelijke stemming…Vraag me af of er bij het CDA wél overleg is geweest met de fractie.

 4. @ Annegien:
  Het was voor mij eerlijk gezegd ook een verrassing dat onze fractievoorzitter het met me eens was. Waarschijnlijk is in de vorige periode dit standpunt al besproken en verkondigd. Overleg is niet nodig als het standpunt gehandhaafd blijft.

  Het is mijn persoonlijke mening dat dit een typisch punt is waar fractiediscipline opzij geschoven kan worden. Ik kon me gelukkig helemaal vinden in het commentaar van Nico op Omroep Brabant. Ik heb een koppeling naar het interview op Omroep Brabant onder het stukje geplaatst.

 5. Beste Ron,mun urste stukske waar un grepke!
  Zo es ge aaantwort gaaft aon men war echt espees!
  Volgens men makt ut ok gin bal ut,iedere brabander zinkt zun eige liedje!
  Es ge ut een stemt, zinge ze ut aander nie dan!
  Dus goa zo dur en tot oe volgende wepstukske!

 6. Hoi Ron,
  Voor dat ik naar het mooie Brabant kwam, heb ik 24 jaar in Zwolle gewoond en eerlijk gezegd heb ik het Overijsselse volkslied nooit gehoord! Natuurlijk ken ik wel het prachtige: “Ik ben een zwollenaar, bekijk mijn vingers maar”, maar het Overijsselse lied ken ik niet.

Geef een reactie