Biologisch: doorbraak
2004-oogst-moestuin-bio

Biologische producten zijn in. Restaurants komen nog maar moeilijk aan biologische ingrediënten omdat Nederland 60% van zijn ekoproducten exporteert.

Ook schone kleding (van duurzame geteelde gewassen en zonder kinderarbeid) is in opmars. Mooie berichten deze week in de kranten, maar soms met een schaduwzijde.

Kloek met kuikens.

Er is momenteel schaartse aan biologische producten omdat we het leeuwendeel van de binnenlandse biologische landbouwproductie exporteren. Een groot deel daarvan wordt gebruikt om in Duitsland bij de Aldi en de Lidl mee te stunten. En wij ons maar suf betalen hier… Maar goed, eindelijk hangt Nederland niet meer aan de achterste mem. Jarenlang werd je hier bijna voor gek versleten als je voor eko koos. En nog moet je soms horen dat je een ekofetisjist bent als je je boodschappen voornamelijk bij de natuurwinkel doet.

Moestuin

Ik weet ook wel dat dat niet voor iedereen is weggelegd, maar één ding wordt wel eens over het hoofd gezien. Doordat het aanbod daar anders en in elk geval niet zo ruim is als in een grote supermarkt, koop je veel bewuster. En daardoor geven wij minder geld uit aan allerlei overbodige spullen. Iedereen maakt zijn of haar eigen keuze wat dit betreft en ik ben de laatste die iedereen op wil leggen hoe er geleefd moet worden.

Hieronder wat koppelingen naar berichten in de Volkskrant van de afgelopen week. Omdat ik het artikel over schone kleren uit het Brabants Dagblad niet zo snel meer kan vinden, hier maar de verwijzing naar de webstek van Goede Waar & CO.

Oogst.

De foto’s zijn in 2004 en 2005 genomen in onze tuin bij ons vorige huis op het Vinkelse platteland. Boven een kloek met kuikens. Daaronder de moestuin en de laatste foto toont een deel van de oogst aan uien, sjalotten, knoflook en rode ui.

This Post Has One Comment

 1. Heerlijk Ron ! Groenten uit eigen tuin en eko-eitjes.Denk dat je dat wel zult missen nu je niet meer op het platteland woont.

  Hier kunnen we helaas niet zoveel eko kopen als we zouden willen.Gelukkig heeft opa een volkstuin zodat er af en toe wat meer eko gegeten wordt.
  En eieren zijn hier vrije-uitloop eieren.We hadden liever eko maar dat is helaas een stap te ver voor onze portemonnee.Dus dan maar de minst slechte keuze in de supermarkt.
  Lidl heeft hier in Nederland overigens ook biologische produkten.

  Jammer dat niet op veel meer plekken boerenmarkten zijn dat zou ook al veel schelen.Er was er hier ooit een in Eindhoven maar dat is alweer heel wat jaren geleden , helaas.

  Groetjes , Monique

Geef een reactie