Ik snap wel dat er redenen zijn om het niet van de daken te schreeuwen, maar uiteindelijk kon het RIVM het niet ontkennen: de Q-koorts heeft in Nederland al enkele levens gekost.

Volgens microbioloog Peter Wever van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zouden het er meer kunnen zijn:

De Bossche microbioloog Peter Wever van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is er in tegenstelling tot het ministerie van Volksgezondheid van overtuigd dat er onder de mensen met q-koorts nog meer dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Hij verwijst naar de medische literatuur over de patiënten die met de diagnose q-koorts in het ziekenhuis zijn opgenomen. 1 Tot 2 procent van hen overlijdt. In totaal zijn er in Nederland ongeveer zeshonderd mensen met q-koorts in het ziekenhuis opgenomen. Dat inpliceert volgens Wever dat dit landelijk heeft geleid tot ongeveer tien sterfgevallen.

Ik hoop dat meer mensen gaan nadenken over de manier waarop ons consumptievlees wordt ‘geproduceerd’. Want het zal toch niet toevallig zijn dat sinds geiten en schapen ook al intensief permanent op stal worden gehouden deze ziekte de kop op steekt. In veel hoofden blijft het romantische beeld van een kudde op de hei hangen, maar dit is al laang niet meer de realiteit (ik heb alleen nog geen goede eigen foto van een stal met geiten, dus voer ik de landgeiten uit het Grenspark weer op).

Het onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid van de bio-industrie komt dus niets te laat.

This Post Has 2 Comments

 1. Hallo,

  Wilt u mijn naam a.u.b. geheim houden. Dit i.v.m. met ons bedrijf.
  Mijn man heeft al sinds begin april Q-koorts. (en waarschijnlijk vorig jaar ook al, maar hij is daar destijds niet op getest)
  Hij heeft meteen al 4 of 5 antibiotica-kuren gehad en verschillende onderzoeken: hart en echo van de darmen, lever etc. Daar is niets uitgekomen, maar hij krijgt nu binnenkort een aantal longonderzoeken waarvan ik hoop dat die een uitslag geven waarmee de artsen iets kunnen, want anders weet ik niet meer hoe het verder moet. Hij is in de afgelopen maanden niets beter geworden en kan bijna niet meer werken, waardoor ons bedrijf zware klappen krijgt.

  Ik hoor hier en daar dat er nog steeds dokters zijn die de ziekte niet erg serieus nemen en ook het verhaal dat je rechtstreeks in contact moet zijn geweest met geiten. Dit is niet waar, want hij is nog nooit in een geitenstal geweest en wij wonen er ook niet in de buurt.
  Ik hoop dat er in Nederland meer tegen de Q-koorts gedaan wordt en dat er vooral geen megastallen komen, want ik ben van mening dat er dan nog veel meer bacteriën en virussen komen die bijna niet te behandelen zijn. Ik ben bang dat de gevolgen daarvan niet te overzien zijn.

  (naam bij mij bekend – RvZ)

 2. Hallo,

  Wilt u mijn naam a.u.b. geheim houden. Dit i.v.m. met ons bedrijf.
  Mijn man heeft al sinds begin april Q-koorts (en waarschijnlijk vorig jaar ook al, maar hij is daar destijds niet op getest).

  Hij heeft meteen al 4 of 5 antibiotica-kuren gehad en verschillende onderzoeken: hart en echo van de darmen, lever etc. Daar is niets uitgekomen, maar hij krijgt nu binnenkort een aantal longonderzoeken waarvan ik hoop dat die een uitslag geven waarmee de artsen iets kunnen, want anders weet ik niet meer hoe het verder moet. Hij is in de afgelopen maanden niets beter geworden en kan bijna niet meer werken, waardoor ons bedrijf zware klappen krijgt.

  Ik hoor hier en daar dat er nog steeds dokters zijn die de ziekte niet erg serieus nemen en ook het verhaal dat je rechtstreeks in contact moet zijn geweest met geiten. Dit is niet waar, want hij is nog nooit in een geitenstal geweest en wij wonen er ook niet in de buurt.
  Ik hoop dat er in Nederland meer tegen de Q-koorts gedaan wordt en dat er vooral geen megastallen komen, want ik ben van mening dat er dan nog veel meer bacteriën en virussen komen die bijna niet te behandelen zijn. Ik ben bang dat de gevolgen daarvan niet te overzien zijn.

Geef een reactie