De Zingende Zuster

Kans dat u nog nooit van de zingende zuster heeft gehoord. Tot nu: ontmoet Bora, één van de vrijwilligers bij ons project. En verpleegkundige, En zanger.

Zingende Zuster

Bij de vrijwilligerstraining in Battambang had ik afgesproken hem nog te ontmoeten in Phnom Penh. Doordat ik na terugkomst in Phnom Penh meteen mijn vlucht naar Nederland moest regelen, had ik nog maar één dag om lopende zaken af te wikkelen. Gelukkig kon Bora me inplannen tijdens zijn spreekuur in RHAC Clinic aan National Road nr.2 (waar ook Sovann woont, zie blog ‘Rijst of een rijstveld?‘)

In mijn nette bloes en met lange broek aan ging ik per tuktuk op weg. En met een mondkapje. Dat mondkapje deels ook om argwaan te voorkomen. Het aantal infecties met het COVID-19-virus nam de laatste dagen in Cambodja immers ook een hoge vlucht. En de meeste infecties waren geïmporteerd, door toeristen.

corona covid-19 Ron

Het was een kleine kliniek, ik mocht mijn sandalen aanhouden en werd naar boven gedirigeerd. In de wachtruimte op de eerste verdieping werd routinematig de televisie aangezet voor de enige wachtende. Dat was ik dus. En ondertussen was een verpleegster druk doende alles te desinfecteren. Het zag er in ieder geval beter uit dan in de ziekenhuizen die ik in Cambodja van binnen had gezien.

Na een kwartier mocht ik Bora’s spreekkamer binnentreden. Ook Bora droeg een mondkapje en uiteraard een witte jas. Ik mocht mijn mondkapje afdoen – gelukkig. Inmiddels begrijp ik de meerwaarde wel, maar ik krijg steevast ademnood met zo’n ding om.

Waar Bora de tijd en energie vandaan haalt weet ik niet, het zal de leeftijd zijn. Aan zijn gedrevenheid ligt het niet: voltijds-verpleger, vrijwilliger bij Bandanh Chaktomok (Untenu’s partnerorganisatie), en daarnaast nog een opvallende carrière als acteur/zanger. En ook daarin is hij compromisloos (voor zover ik de teksten kan volgen hoor). Maar helder is dat hij zich in de videoproducties een genderfluïde rol aanmeet, voor zover je je zoiets kan aanmeten.

Zijn liedjes zijn niet alleen grappig maar bovendien met kopstem gezongen en vor zover ik kan beoordelen niet vals. Oordeel zelf:

En activist

Mijn eerste vraag aan Bora was of hij een tweede training voor de vrijwilligers wilde geven. De vrijwilligers hadden duidelijk behoefte aan meer kennis over hiv, hiv-testen, medicatie en PrEP & PEP. Hij is de aangewezen persoon: als verpleegkundige (door onze coördinator steevast als dokter aangeduid) straalt hij autoriteit uit. De kennis en de praktijkervaring heeft hij ook en bovendien behoort hij zelf tot de doelgroep. Voor ons ook niet onbelangrijk omdat we willen stimuleren dat de eigen doelgroep het voortouw neemt in plaats van zich te laten voorlichten en representeren door enkele heteroseksuele heren. Bora wil dit graag doen.

Hij wil ook heel graag video’s opnemen die de boodschap van vroeg testen op hiv, behandeling volhouden en gebruik van PrEP vertelt. Hij gaat ze zelf opnemen met zijn team en wij mogen ze met onze eigen intro gebruiken. Ik krijg regelmatig vragen van Khmer over deze onderwerpen, en dan kan ik een link sturen met een boodschap van onze zingende zuster.

Ik ben behoorlijk in mijn nopjes en al het chagrijn van de onbeantwoorde e-mails aan mensen in mijn netwerk op zoek naar een trainer voor onze vrijwilligers is in één klap verdwenen. Als bonus nog een liedje door Bora gezongen:

This Post Has One Comment

  1. Een gewaardeerde vrijwilliger, dat zeker! Maar zijn/haar liedjes kunnen mij niet bekoren.

Geef een reactie