Red Ribbon, IDAHOT, AIDS Memorial, Cambodja

Het was een week vol memorabele dagen: woensdag het Red Ribbon Concert, de dag erna was het International Day Against Homo & Transphobia (en dat ging ook in Cambodja niet ongemerkt voorbij) en vandaag is het Aids Memorial Day: we steken een kaarsje op voor de geliefden en vrienden die ons ontvielen aan de gevolgen van aids.

Red Ribbon Day & Concert

Om daar maar eens mee te beginnen, want ik was aangenaam verrast dat ik werd uitgenodigd voor het Red Ribbon Concert (op de gelijknamige internationale Red Ribbon Day). Dat concert was de aftrap van de activiteiten in het kader van AIDS2018 – het wereld-aidscongres dat deze zomer in Amsterdam plaatsvindt. Daar zal ik u nog meer mee lastig vallen de komende tijd, want Untenu heeft in dat kader ook enkele activiteiten gepland in Amsterdam en Rotterdam.

Terug naar het Red Ribbon Concert, dat was niet alleen bijzonder vanwege de vele goede artiesten die er optraden, ook nog eens onder begeleiding van een groot orkest (het Ricciotti Ensemble). Maar het was ook bijzonder omdat maar liefst drie leden van de koninklijke familie het concert bijwoonden, de tentoonstelling bezochten en uitgebreid de tijd namen om zich te laten bijpraten. Naast de koning en koningin was ook prinses Mabel aanwezig.

Ik vermoed – vanwege de vele televisiecamera’s – dat het één dezer weken op tv wordt uitgezonden. Presentatrice Angela Groothuizen, iemand die zich ook al jarenlang inzet voor de aidsbestrijding, leek namelijk opvallend vaak over onze hoofden heen een groter publiek aan te spreken om geld te blijven doneren. Tegen wie zei ze het 😉 ? De zaal zat vol met mensen die actief zijn in de zorg voor mensen met hiv.

IDAHOT in Cambodja & Rotterdam

IDAHOT

IDAHOT was voor de onlangs overgenomen Phnom Penh Post (PPP) aanleiding om een artikel te publiceren over LHBT-organisaties die een terugslag vrezen in het repressieve klimaat dat nu in Cambodja heerst en almaar toeneemt. Even over die overname van de PPP: daarmee is het laatste bastion van de vrije media in Cambodja gevallen. Na de Cambodia Daily werd ook de PPP met een politiek gemotiveerde belastingnaheffing geconfronteerd, waarna de Australische eigenaar de zaak verkocht aan een Maleisische PR-firma die in het verleden ook voor Hun Sen’s campagne gewerkt heeft. 

Terug naar IDAHOT, het is veelzeggend dat LHBT-groepen nu ook al bang worden zich kritisch te uiten. De overheid heeft zich over LHBT’s in het verleden zelden negatief uitgelaten, integendeel. Maar in de aanloop naar de verkiezingen neemt de onderdrukking toe: oppositieleiders zijn verbannen of opgesloten, de belangrijkste oppositiepartij is verboden, alle vrije media verboden of via trucs opgedoekt en ga zo maar verder.

Dat is ook voor ons van Untenu geen goed nieuws, want als mensen zich dáár al zorgen moeten maken over dit soort zaken wordt het almaar lastiger om zich te organiseren en actief te zijn rond noodhulp. Enfin, lees het hier zelf.

IDAHOT in Rotterdam

IDAHOT werd door Rotterdam Pride aangegrepen om het thema van dit jaar te lanceren en dat werd uitgebreid en met inhoud en feest gedaan. Ik zelf liet het aan me voorbij gaan, want te veel te doen en voor vandaag moet ik fit zijn. Maar hier kan je alvast meer lezen over wat men van plan is: Rotterdam, port of love.

AIDS Candlelight Memorial

Vandaag zijn er zowel activiteiten in Rotterdam als in Amsterdam in het kader van Aids Memorial Day – of zoals het tegenwoordig wordt genoemd: (International) AIDS Candlelight Memorial. De aftrap is om 15.00 uur in Rotterdam waar in de mooie zaal van Humanitas een gevarieerde middag wordt gepresenteerd met samenzang, gesprekken, een kort filmpje over een moeder en zoon in Phnom Penh die beiden hiv-positief zijn en waarvan echtgenoot/vader overleden is aan de gevolgen van aids. En uiteraard is er een kaarsjesceremonie én gezamenlijk eten na afloop.

Daarna kan eenieder die dat wil naar Amsterdam, waar tegen zonsondergang kaarsjes worden opgestoken bij het Aids Monument.

[fb_plugin post href=https://www.facebook.com/facebook/posts/1860842893930329 ]

Geen Facebook? Klik even op de webstek van Stichting Untenu voor alle informatie. 

[fb_plugin post href=https://www.facebook.com/facebook/posts/169214207056336 ]

Cambodja: noodhulp aan regenboogfamilie

En net als je midden in de voorbereidingen voor Aids Memorial zit, komt er ook een noodhulpverzoek binnen uit Cambodja. Een familie bestaande uit moeder, zoon en transgender dochter, alledrie hiv-positief komt in de problemen omdat moeder ziek wordt. Vanwege het regenseizoen loopt het werk en dus de inkomsten terug en klopt men bij Untenu aan voor hulp. Later meer hierover, de aanvraag is echt net binnen.

Geef een reactie