De week van MH17 en meer

Gepubliceerd op 3 reacties 2 minuten leestijd 187 x bekeken

MH17 veranderde alles de afgelopen week. Optreden afgelast, Zomercarnaval weer niet. Uitslagen op de dag van Nationale Rouw; emoties bij slachtoffers aids-conferentie; blog uit de lucht.

MH17

MH17

Mijn eerste gedachte toen ik het nieuws hoorde van wat toen nog het neergestorte vliegtuig was: hoeveel mensen zaten erin die onderweg waren naar Melbourne? Ik ken de vliegroute, Kuala Lumpur is een hub, zoals dat heet, naar andere bestemmingen verder weg. Een aantal kennissen was al eerder op weg gegaan wist ik al via de sociale media.

Aanvankelijk werd gemeld dat er 100 deelnemers aan de World Aids Conference aan boord waren, waaronder Joep Lange en zijn vrouw. En toen werd de ramp een nationaal drama met 195 Nederlandse slachtoffers. Ik zat gekluisterd aan de buis, en of het nu door de Nederlanders kwam, of door de connectie met hiv, ik kon me er niet van losmaken.

Het optreden dat ik samen met een vriend zou verzorgen bij de afsluiting van het seizoen van het Rotterdamse hiv-diner hebben we tot nader order uitgesteld. Het voelde niet goed de clown uit te hangen.

Zomercarnaval Rotterdam

Caribbean Carnival Rotterdam

Zaterdag ging het Zomercarnaval wél door. Iets wat door veel mensen, vaak  uit de Angelsaksische wereld, niet op begrip kon rekenen. Maar afleiding was welkom, en het evenement werd aangepast met ingebouwde stiltemomenten en rouwlinten aan de wagens. Maar onwerkelijk was het wel.

Nationale Rouw

En woensdag kreeg Nederland dan de eerste dag van Nationale Rouw sinds het overlijden van koningin Wilhelmina. Het was de dag dat ik een afspraak had in het ziekenhuis voor de uitslagen van alle onderzoeken die ik twee weken daarvoor had ondergaan. En die afspraak viel samen met de minuut stilte. Heel vreemd om op dat moment bij de hiv-behandelaar te zitten en de tijd te vergeten. Thuis zag ik de indrukwekkende ceremonie op Eindhoven Airport terug die ik had opgenomen.

De uitslagen waren allemaal goed, op de röntgenfoto van de heup na: die vertoonde de eerste tekenen van inzakken van het dode botweefsel. Maar ik leef nog denk ik dan maar.

Noodfonds > Untenu

Nog meer Cambodja: deze gekke week wilde ik de eerste stappen zetten naar de oprichting van de stichting die in Nederland, maar mogelijk ook in Cambodja de rechtspersoon wordt die de activiteiten van het Noodfonds uitvoert. Een notaris is inmiddels gevonden, aan de statuten wordt gesleuteld, en de zoektocht naar een penningmeester en een secretaris is gestart. Tips altijd welkom (zie contactpagina).

Het is de bedoeling de oprichting af te ronden voor mijn vertrek naar Cambodja eind november dit jaar. De naam van de stichting wordt Untenu, Khmer voor ‘regenboog’. In Nederland zal de stichting voornamelijk fondsen en donaties werven voor het werk in Cambodja. Meer weten, klik dan alvast hier. De webstek komt later, twitter en facebook zijn al vastgelegd.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Commentaires
 • Ton de Coster
  27 juli 2014

  Mooie naam: ‘UNTENU’ of Regenboog. Alweer een woordje Khmer geleerd! Dat vindt ‘ene vriend’ uit Den Bosch altijd leuk. Alleen: waar valt de klemtoon op?

 • Ron van Zeeland
  27 juli 2014

  Op de eerste en de laatste lettergreep. De eerste ‘U’ wordt uitgesproken als in het engelse ‘under’. De tweede ‘u’ als ‘oe’.

 • Wim creemers
  27 juli 2014

  Goed bezig!