De vestiging van De Heus in Den Bosch.
Vrijdag liet ik nog verstek gaan, maar collega Nico Schouten heeft het woord gevoerd over De Heus in de commissie Economie, Mobiliteit en Grote stedenbeleid (cie EMG) afgelopen vrijdag. In de krant las ik dat het niet gelukt is het Ravensteinse bedrijf op de NIMBY-lijst te zetten.

Bijgepraat ben ik nog niet, maar dit las ik zaterdag in de krant:

De Heus niet op Nimby-lijst

DEN BOSCH – De Heus in Raven­stein komt voorlopig niet op de lijst van overlastgevende bedrijven die de provincie wil verplaatsen. Volgens gedeputeerde A. Moons voldoet dit mengvoederbedrijf aan de Maas niet aan de zogeheten Nimby- criteria op grond waarvan inmiddels drie Nimbybedrijven zijn uitverkoren om te worden ver­plaatst.

De provincie heeft hiervoor zes miljoen euro uitgetrokken en dit budget is volgens gedeputeerde Moons te krap om de verplaatsing van een vierde bedrijf te kunnen bekostigen. Bovendien zijn nog eens 366 ande­re ondernemingen in Brabant aan­gemerkt als overlastgevend voor de omgeving.

De gedeputeerde zag wél een mo­gelijkheid om De Heus op te ne­men in een gebiedsontwikkelings­plan dat voor de corridor Uden-Veghel wordt opgesteld.

In de afgelopen anderhalf jaar als statenlid ben ik door weinig Brabanders benaderd over overlastgevende bedrijven in de buurt, maar de inwoners van Ravenstein hebben zich wel geroerd. Net als de gemeente Oss zijn zij van mening dat het bedrijf op die plek niet past. Een meerderheid in Provinciale Staten vindt dat inmiddels ook, maar zet blijkbaar niet door.

Juist nú zou men gebruik moeten maken van het moment. Voor de verplaatsing van de Bossche vestiging is veel geld beschikbaar, iets wat niet snel nog eens zal gebeuren voor Ravenstein. Ik zie dit als een kans om beide overlastgevende vestigingen te verplaatsen naar één nieuwe vestiging met groeimogelijkheden. Maar dan moet de provincie wel doorpakken.

Nu wordt de problematiek in de nog te ontwikkelen gebiedvisie opgenomen. Dat is dus erg lange termijnwerk moet ik vrezen. Binnen enkele maanden wordt de uitspraak van de Raad van State verwacht over de milieubeschikking van De Heus in Ravenstein, wellicht biedt dat weer aanknopingspunten. Gedeputeerde Staten zijn namelijk een heel pak optimistischer over hun kansen dan deskundigen die het comitie ‘Het kan HEUS beter‘ bijstaan.

This Post Has One Comment

  1. Welcome back! Ik maakte me al zorgen.

    Groetjes,
    Marusjka

Geef een reactie