Europa is bezig met het herschikken van de dekstoelen terwijl de Titanic aan het zinken is. Treffende zin van Kishore Mahbubani in VPRO’s Tegenlicht van eergisteren. De eeuw van Azië – of: hoe ‘het vrije Westen’ nog niet doorheeft dat een nieuwe wereldorde aanstaande is.
Lees hier de andere blogs over ‘De Eeuw van Azië’.

We staan aan het begin van een nieuw tijdperk volgens Kishore Mahbubani, rector van de Lee Kuan Yew School of Public Policy in Singapore en auteur van het spraakmakende boek ‘The New Asian Hemisphere: The irresistible Shift of Global Power to the East’. De ongekend snelle opkomst van het oostelijk halfrond zal de wereld drastisch beïnvloeden, even ingrijpend als de opkomst van het Westen ooit deed. En het is verontrustend dat het Westen niet in staat is deze nieuwe realiteit te erkennen en blijft vasthouden aan haar veronderstelde superioriteit op economisch, militair en moreel gebied.
Het Westen slaat zichzelf sinds het einde van de Koude Oorlog zelfvoldaan op de schouders maar dit triomfalisme is volgens Mahbubani misplaatst. De voormalige diplomaat noemt de strategische incompetentie van Amerika en Europa verbijsterend. Als voorbeelden noemt hij onder meer de mislukte hervorming van internationale organisaties, het klimaatprobleem en bovenal het Westerse onvermogen een brug te slaan naar de moslimburen in binnen- en buitenland. En ondertussen blijft het Westen de rest van de wereld kritiseren en de Westerse waarden opdringen.
De Eeuw van Azië
Lees hier de hele inleiding bij het programma. Ik wilde er al over bloggen. Zelden zoveel interessante denkpistes gehoord. Even met beide voeten op de grond na dit programma. Ik kwam er weer op omdat ik gisteren op bezoek bij mijn moeder kwam en ze vertelde zo’n interessante man op tv gezien te hebben. Ze had de naam opgeschreven om het boek op te zoeken in de bibliotheek. Heel toevallig, ik had exact hetzelfde gedaan. Gebeurt niet elke dag zo.
Een echte aanrader, om de westerse ogen te openen. De uitzending staat al on line, klik hier voor de video.
Marusjka Lestrade
3 sep 2008Als ik deze shift (waarvan allang bekend is dat hij komt en welke gevolgen er zullen zijn) aanhaal in economische discussies met de SP is de reactie totaal anders Ron! Dan wordt er niet op ingegaan, loopt het zo’n vaart niet en zal het in ieder geval geen enkel gevolg hebben op de energieprijzen…..
Wij pleiten niet voor niets voor een creatieve en kennisinnovatieve maatschappij.
Groeten,
Marusjka
Stefan Broeders
3 sep 2008Beste,
Ik ben het heeelemaal met jou en je moeder eens!! Geweldige documentaire. Echte eyeopener.
Echter, frustrerend dat je hier niets aan kunt doen als individu. Maar ja, dat geldt helaas voor veel meer dingen….
Grt Stefan
Bert Erends
6 sep 2008Nou ben ik geen Aziëdeskundige. Maar als ik zo met mijn lekenogen naar Azië en bijvoorbeeld China kijk dan meen ik waar te nemen dat daar het recht van het individu sterk ondergeschikt is aan het groepsbelang (bijvoorbeeld de bevolking van China als groep) en dat groepsbelang is afhankelijk van economische factoren en wordt in hoge mate bepaald door de overheid. Ik kan, nogmaals als leek, niet waarnemen dat er in het nabije verleden in Azië een sterke tendens naar het opkomen voor de rechten van het individu is geweest. Dat laatste hebben we in Europa, vanaf zeg maar de Franse revolutie wel gehad, uitmondend in de door het Westen geconcipieerde “Rechten van de Mens”. Nou waren die Rechten van de Mens in de praktijk ook wel ondergeschikt aan (Amerikaanse) economische belangen, het idee was er, zie ook de verschillende emancipatiebewegingen.
Nu is de laatste tien jaar, zo ongeveer gelijk met het opkomen van de Aziatische economieën, in Europa de vrijheid van het individu ernstig (meen ik) afgenomen, uiteindelijk om economische redenen. Om de uitgaven voor bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg zogenaamd beheersbaar te houden “probeert de staat steeds meer greep te krijgen op de levensgewoonten van mensen” (de Duitse schrijfster Juli Zeh geciteerd in Trouw van afgelopen 4 september).
In de economische concurrentieslag met Azië zijn wij, mijns inziens, al lang bezig ons in morele zin aan te passen aan Azië. (Mijn reactie is niet denigrerend bedoeld, in Azië leven, net als in ‘het Westen’ en net als overal in de wereld natuurlijk ook [nog steeds] vrijheidsimpulsen.)
Groet,