Coming Out Dag 2014 was in ieder geval in Tilburg een succes: LHBT-organisaties gingen in de stad van Roze Maandag in gesprek met mensen van de horeca, onderwijs en politie.
Coming Out Dag 2014
Wethouder Marcelle Hendrickx sprak mee en hees samen met de aanwezigen de regenboogvlaggen op het dak van het Stadhuis. Het was meer dan alleen een symbolische handeling op een dag die op steeds meer plekken in Nederland aandacht krijgt. Een regenboogvlag is snel gehesen, maar wat doe je werkelijk om de positie van LHBT’s in je gemeente te verbeteren?
Met de vraag hoe het beleid vorm te kunnen geven in de nieuwe periode na het verlengen van de zogenaamde koploperovereenkomst kwam de gemeente bij mij terecht. In enkele brainstormsessies werd besloten een miniconferentie te organiseren waarbij zoveel mogelijk organisaties uit het roze speelveld bij elkaar kwamen, samen met de andere partners in de stad. Samen moet de klus geklaard worden.
Daarom was de politie aangeschoven, een vertegenwoordiger uit het onderwijs, iemand van de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca en een ambtenaar van de afdeling Veiligheid. Dat laatste was het thema waarvoor was gekozen.
Voorbij Roze Maandag
In de aanloop naar Roze Maandag hadden de organisatie en de gemeente de handen ineen geslagen om de veiligheid in de woonomgeving aan te kaarten. Op tamelijk onorthodoxe manier was een nepcampagne gelanceerd ter promotie van Gay Village, een ommuurde wijk, exclusief voor homo’s. De krant vroeg me daarop te reageren (zie hier), en zo ging de bal rollen.
Tilburg heeft natuurlijk een bijzondere positie in Nederland met het grootste roze evenement van het jaar. Een soort van integratiefeest dat de laatste jaren steeds ook een maatschappelijk thema krijgt. Daar komen natuurlijk heel veel LHBT’s op af en mensen die hen goedgezind zijn. De sfeer is feestlijk, blij en incidenten vinden zelden plaats.
Maar hoe gaat het ná Roze Maandag was een terugkerende vraag bij de aanwezigen. En ook bij mij als dagvoorzitter trouwens. Een feest is fantastisch, maar daarna moet er ook gewoond, gewerkt en geleefd worden in de stad. Kunnen – om met de woorden van wethouder Hendrickx te spreken – homo- en lesbostellen verliefd hand-in-hand door de stad lopen zonder problemen?
En dat was niet het geval was de indruk, dus daar viel nog veel te halen.
Regenbooggemeenten
De Koplopergemeenten noemen zich nu Regenbooggemeenten. Tegenover een bedrag Rijksgeld moet een bedrag v an de gemeente staan om LHBT-beleid te voeren. Op Coming Out Dag werd de intentieovereenkomst tussen minister Bussemaker en de gemeenten ondertekend. De tijd van beleid opleggen is voorbij stelde wethouder Hendrickx wel. Daarmee verander je de houding van mensen niet. Het moet van onderop komen, uit de basis.
Nou die basis deed tal van suggesties en de niet-LHBT-deelnemers toonden zich zeer bereid het gesprek voort te zetten of hadden zoveel inspiratie opgedaan dat ze zelf al aan de slag konden. Dat gold bijvoorbeeld voor Frank Kraus van 2 College, onder andere verantwoordelijk voor projecten rond veilige scholen.
En al pratende bleken veel gegevens over aangiften en klachten over discriminatie en geweld door de politie en RADAR wel degelijk voorhanden. Al waren ze niet altijd even vindbaar voor derden. Maar daar komt verandering in. De politie in Tilburg hanteert niet zoals de Amsterdamse collega’s een specifiek registratiesysteem, maar door het bewust doorvragen, contact zoeken met slachtoffers en de samenwerking met RADAR (oor gelijke behandeling, tegen discriminatie) was het aantal LHBT-gerelateerde incidenten wel in beeld.
Het dak op
Ik ben niet volledig, maar het was zeker een interessante en nuttige dag die ene vervolg gaat krijgen. Er bleek behoefte te zijn om elkaar vaker in levende lijven te ontmoeten en ideeën en ervaringen uit te wisselen. De gemeenten heeft een aantal speerpunten op zak waarmee het beleid de komende jaren kan worden vormgegeven. Er was nadrukkelijk ook aandacht voor de positie van transgenders en biseksuelen. Kortom, ik ging tevreden naar huis.
Gerard van Mourik
11 oktober 2014Wat doet mevrouw de Wethouder nou eigenlijk verder nog concreet voor homos in haar stad met al die subsidie?
Ron van Zeeland
12 oktober 2014Dat gaat ze nu op een rij zetten met de inbreng van de deelnemers. Maar waarom vraag je het haar zelf niet? @marhendrickx op twitter