Voor APN+ workshop in Siem Reap

Gisteren ben ik in Siem Reap aangekomen, voornamelijk om één dag van een driedaagse workshop van APN+ bij te wonen voor hiv-positieve transgenders en homomannen.

De workshops (betaald door APN+) zijn in het Khmer, dus daar word ik niet veel wijzer van, maar de sfeer opsnuiven, als je gevraagd wordt foto’s te maken van de bijeenkomst, is zeker zo leuk. De organisatie was in handen van Horn Virak, MSM/TG-medewerker van de Cambodjaanse Hiv Vereniging CPN+.

Het is, ik verval in herhaling, altijd weer een geweldige ervaring om het enthousiasme te voelen van al die, voornamelijk jonge mensen. Zon 30 van deze mensen uit het hele land zijn naar Siem Reap gekomen om veel bij te leren over belangenbehartiging, feiten over hiv en hiv-preventie.

Zo’n 80% van de deelnemers is zelf hiv-positief. Een aantal van hen ken ik al wat beter, sommigen heb ik vorig jaar geïnterviewd. Ong Sovoun (Sovoun is de voornaam), werkzaam bij CPN+, vertelt wat de workshop inhoudt:

Ik ben eigenlijk reuze aan het inkakken nu. Tijdens de twee uur durende pauze werd een maaltijd geserveerd, en daarna vlijden verschillende deelnemers zich neer, daar waar ze maar konden om even een uittje te knappen. Iets waar ik erg jaloers op ben, want zij zijn nu fit, en ik niet.

Door de mensen één voor één op de foto te zetten, krijg je meer contact, al blijft de taal een barrière soms. Maar een glimlach doet wonderen. Hieronder de foto’s (in de nieuwe vormgeving van Flickr):

Links en rechts zijn navigatieknoppen om de vorige danwel de volgende foto te bekijken. De foto’s direct op Flickr bekijken? Klik dan hier.

Vanmiddag legde een dokter van een ziekenhuis in Siem Reap het één en ander uit. Hij nam gedurende zijn betoog (dat erg technisch lijkt) verschillende keren zijn telefoon op. Voor nu zit ik er even behoorlijk doorheen door slaapgebrek.

Dus, hup in de tuktuk en naar het hotel voor een dut en een duik. Morgen weer vroeg op, in een busje naar Phnom Penh.

This Post Has One Comment

  1. Mooi interview – betoverende stem!
    Ik heb een ezelsbruggetje voor je: «zich (languit) neervlijen» schrijf je met een (lange) «ij». Leuk hè? Je mag je gevleid voelen, hoor.

Geef een reactie