Cement door de Gement


Binnenkort beslist de raad van State definitief of de plannen voor de voltooiing van de Bossche ringweg door het natuurgebied De Gement doorgaat. En het ziet er naar uit dat dat ook gaat gebeuren.

Het gebied is heel mooi en elke winter is het de plek waar de kleine zwaan zich voleet om vervolgens weer naar het hoge noorden te vliegen. Steeds meer ganzen blijven hier plakken. Op de bovenste foto zie je net boven de rietkraag een groepje ganzen op het grasland. Hieronder een overzicht waar duidelijk het oude Willem-Alexanderziekenhuis is te zien met de bouwkranen die in rap tempo de nieuwe locatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis opbouwen.

Begin jaren negentig was er een actiegroep actief die heette ‘Geen cement in de Gement‘. Ik was lid van de gemeenteraad en Burgemeester en Wethouders presenteerden het eerste voorstel voor de aansluiting van de rondweg op de snelweg richting Eindhoven. Er is veel protest geweest en de plannen zijn ook danig aangepast. Nóg is niet iedereen tevreden, zoals in het Brabants Dagblad gisteren viel te lezen.

Zo valt de tunnel voor dieren onder het spoor en de ringweg te klein uit (zie hier). Ook de provincie speelde een rol, zo hebben Gedeputeerde Staten in juni 2007 het nieuwe bestemmingsplan goedgekeurd. En het beroep dat hierop bij de Raad van State is ingesteld, is waarschijnlijk de laatste – maar vergeefse – poging zijn geweest. Lees hiervoor het artikel in het Brabants Dagblad ‘Plan Gementweg haalt het‘.

Geef een reactie