Over Cambodja wordt niet vaak geschreven in het Nederlands taalgebied, maar nu is er een nieuw boek uit. Dat en meer Cambodja-nieuws.
Hoe Boeddha verdwijnt uit Cambodja
Natuurlijk ben ik meteen naar de boekhandel gelopen om het boek te kopen én ik ben er meteen ingedoken. Moet gezegd: het leest lekker vlot weg, en het is zeer herkenbaar bovendien. In het bijzonder as je zelf wel eens van de gebaande paden bent gegaan in Cambodja. Al lezende dacht ik bij mezelf dat ik materiaal genoeg heb voor een anekdotisch boek over Cambodja.
Maar goed, Volkskrant-journalist Wil Thijssen was me voor. Het boek is voor iedereen interessant. De ervaren Cambodja-ganger zal veel herkennen, de toerist leest eens wat anders over dit land. En als je er nog nooit bent geweest of nooit zit komen dan neemt de auteur je mee op avontuur.
‘Wat zegt hij’ vraag ik aan Long.
‘Hij zegt dat jij een gekke neus hebt’.
Behalve dat tegen mij gezegd werd na het betasten van mijn uitstekende reukorgaan dat ik zo’n mooie neus heb, heb ik dus bijna hetzelfde meegemaakt. Wat ik ook eens leuk vind om te lezen hoe iemand het Khmer in fonetisch Nederlands opschrijft. Ik moet altijd een vertaal-dubbelslag maken (de meeste taalgidsen beschrijven immers het Khmer in fonetisch Engels).

In 2011 waren we voor het eerst in Cambodja en bezochten we een zogenaamd drijvend dorp in het grote Tonle Sap-meer. Er woonden hier en daar wel mensen op een boot, maar de meeste huizen stonden op palen. Ik zie dat ik het blog uit 2011 geen vervolg heb gegeven. Wel dat we in zo’n huis op palen een jonge, wilde versie van Lola tegenkwamen (filmpje in blog).
In Phnom Penh worden bewoners van het drijvende dorp verdreven van hun plek, zie hier.
Covid in Cambodja

Daar waar Covid aanvankelijk Cambodja links leek te laten liggen, is nu een omgekeerde beweging gaande ten opzichte van ons land. Bijna kruisen het dalend aantal besmettingen hier en het stijgend aantal besmettingen dáár elkaar. In de officiële cijfers werd gisteren melding gemaakt van 20 doden.
Er wordt ondertussen druk gevaccineerd (zie ook eerder blog ‘Prikken in een dictatuur‘), en veel kennissen en vrienden hebben al twee spuiten in de arm. Ook zag ik een pasje met QR-code (op de foto hierboven heb ik een andere QR-code geplakt) voor de gelukkige gevaccineerden, daar waar wij nog niet eens een app hebben. Een app waarbij bovendien gewaarschuwd wordt voor privacygevoelige datalekken.
De familie die mijn fiets in bewaring (en gebruik) heeft is voor de helft gevaccineerd. Desgevraagd kreeg ik te horen dat alleen zij die in het bezit zijn van een ID-kaart een vaccin kregen. Tante en neef die onder hetzelfde dak leven hebben dus pech. Als het klopt is dat ernstig, want juist de armsten hebben vaak geen ID-kaart en zijn wel kwetsbaar.
LHBTIQ+ Pride in Cambodja

Dappere strijders voor HBTIQ-rechten in Cambodja hebben toch kans gezien iets van Pride te vieren. Dapper, omdat repressie toeneemt (deze week werden weer milieu-activisten vastgezet) en mensen op hun woorden moeten leggen. Een mening wordt al snel als politiek ondermijnend gezien door het regime.
Cambodianess heeft een mooi artikel over de LHBTIQ+ Pride onder de titel:
It Didn’t Feel Warm in the Family Anymore
Bron: Cambodianess.
Het maar afwachten of de overheid met beschermende maatregelen komt, of dat het bij mooie woorden blijft. Lees hier verder.
Kort nieuws uit Cambodja
- Bangkok Post meldt dat temidden van de corona-pandemie Cambodja zich ontpopt als producent van meth, klik hier voor het artikel.
- Een rat die mijnen opspoorde kreeg een medaille, bekijk de video bij de NOS.
- Tientallen doden door het drinken van giftige rijstwijn, ook via nos.nl, klik hier.
- Rijke Hun Sen-bondgenoot koopt Londense ‘private bank’ met duistere banden.
Reageren?