Brabantse Wal – Maintenance Valley

Vandaag ben ik op werkbezoek geweest met collega-statenleden Nico Schouten en Gonnie Andreas en een delegatie van de SP Bergen op Zoom in de gemeente Woensdrecht.

We zijn ontvangen door mevrouw Surminski en de heer De Blank van Namiro, de heer Zwiers van Benegora en mevrouw Van den Berg van Wij Vrouwen Willen. Ze hebben ons bijgepraat over de plannen rond Maitenance Valley. 

ansichtkaart Brabantse Wal Woensdrecht

Maintenance Valley (onderhoudsvallei, maar dat klinkt niet zo chique en internationaal) wil onderhoudsbedrijven uit de vliegtuigindustrie naar Woensdrecht halen. Om het even kort samen te vatten: zolang deze activiteiten zich beperken tot het huidige terrein van vliegbasis Woensdrecht, heeft de lokale milieubeweging er weinig moeite mee.

Maar, de gemeente heeft grootse plannen wil buiten de basis ruimte creëren voor de industrie. Maar de gemeente Woensdrecht ligt in (of op) de Brabantse Wal, een uniek natuurgebied. Sterker nog, op de Veluwe na, Nederlands grootste aaneengesloten bosgebied. Met voor Nederland grote hoogteverschillen, droge en natte gebieden. Met de grootste soortenrijkdom aan vogels en vele bedreigde reptielen en amfibieën. Een groot gedeelte is beschermd gebied en het agrarische gebied ligt in de ecologische hoofdstructuur. Kortom, elk stuk grond dat je er verzet, tast de natuur aan.

Afblijven dus, maar de ambitie van de gemeente én de provincie kent welhaast geen grenzen. Werkgelegenheid moet er komen, ondanks dat het personeel van Fokker nu al van heinde en verre aangevoerd moet worden en de gemeente Woensdrecht op één na de hoogste werkgelegenheidsgraad heeft van het land.

Het Europese onderhoud van de JSF moet de trekker worden van Maintenance Valley. Als het gevechtsvliegtuig er al ooit komt natuurlijk. Als we die slag winnen (afblazen van de JSF), dan is de volgende stap het tegenhouden van dit onzalige plan. We zijn er geweest vandaag. En ik heb weinig natuurgebieden in Nederland gezien die zo uitgestrekt, weids én mooi zijn als de Brabantse Wal.

Geef een reactie