Een stukje over familie in Brabantse klederdracht vandaag. Ik vond het leuk eens iets te schrijven over mijn familie van vaderskant.
Eerder schreef ik al over mijn moeders familie, hier. Op bovenstaande foto zie je de ouders van mijn opa, Van Zeeland uit Heesch. Mijn overgrootmoeder draagt hier nog de Brabantse poffer. Ik weet alleen zíjn naam nog uit mijn hoofd, Frans. Dat komt omdat vroeger op het dorp iemand zo vernoemd werd (in dit geval mijn vader): Jo van Jan van Franskes. Dan wist iedereen meteen van wie ge d’r eentje waard (was).
De ouders van mijn oma aan vaders kant, de familie Raaijmakers uit Munnikens Vinkel.
Veel informatie op internet kon ik er niet over vinden. Wel vreemd eigenlijk, omdat het zo typisch is voor het Brabant van vroeger. Mijn overgrootouders van vaders kant heb ik niet gekend, dus ik heb de poffer nooit in het echt gezien. Ik denk niet dat de poffer nog ergens in Brabant gedragen wordt, behalve bij een boerenbruiloft of bij een dorpsfeest hier en daar. Deze foto’s hingen bij mijn opa en oma aan de muur. Tegenwoordig is het al veel gemakkelijker om oude foto’s te reproduceren. Ik vond het mooi om niet ver van de plek waar één van mijn voorouders is geboren, deze foto’s op te hangen.
Meer informatie vind je hier. Wie meer weet mag zich melden.
Munnikens Vinkel
De ouders van mijn oma, Sjaan Raaijmakers uit Vinkel, staan op de tweede foto. Ons vader vertelde altijd dat ze uit Munnikens Vinkel kwamen. Mijn oma is daar geboren op een boerderij, niet ver van ons huidige huis. Ook over Munnikens Vinkel vind ik weinig tot niets terug op internet. Toch staat op elke kaart deze plaatsnaam vermeld bij een stukje lintbebouwing tussen Heesch en Vinkel.
Toen ik op school zat (de Sint Antonius MAVO in Heesch), moest je aan het begin van het schooljaar vertellen waar je vandaan kwam. Het was altijd lachen voor wie uit Vinkel kwam. Kwam je uit Nulands’ Vinkel, Geffens’ Vinkel of uit Heesch’ Vinkel. Volgens mij was een ander gedeelte van Vinkel ingedeeld bij Heeswijk-Dinther. Munnikens Vinkel hoorde je nooit.
pDe naam doet denken aan monniken, maar voor zover ik weet heeft daar nooit een klooster gestaan, of het moet zijn dat dat gebied ooit eigendom van de Abdij van berne in Heeswijk-Dinther is geweest. Het is maar giswerk.
jolanda van Gulik
16 okt 2009Hallo Ron.
Hardstikke leuk dat stukje over je voorouders
in klederdracht!
Ik ben zelf een klederdrachtgroep op gestart
met brabantse kleding en de oude mutsen.
Leuk, dat ook andere mensen hiermee bezig zijn.
Groetjes. Jolanda.
manuela
18 apr 2010Hoeveel is 1 poffer waard ?
Lonneke Munichs
11 nov 2010Beste Jolanda en Ron,
Ik wil graag een foto van mezelf maken incl familie met brabantse klederdracht. Weet jij misschien waar dit kan?
Groet,
Lonneke
jolanda van Gulik
28 dec 2010Hallo Lonneke!
Ik ( Jolanda van Gulik ) heb een Brabantse klederdrachtgroep opgestart.
Zie mijn Website : http://www.uitgrootmoederstijd.com
Er zijn allerlei mogelijkheden hoor.
M.v.g. Jolanda van Gulik
loes rooijakkers
27 mei 2011Beste Ron en Jolanda,
Kennen jullie het boek over de Poffer? Wij hebben dit vorig jaar uitgegeven. Link naar dit boek:
http://www.uitgeverijveerhuis.nl/catalogus/De%20Poffer.%20Vrouwentooi%20in%20Brabant%20-%20Gerard%20Rooijakkers/6770/
Het leuke is dat het een heel project is geweest waarbij ook oude Poffers opnieuw zijn gefotografeerd maar ook nieuwe Poffers zijn ontworpen. Mocht je er meer over willen weten neem dan gerust even contact op,
Vriendelijke groet,
Loes