Onlangs werd ik benaderd door een student van de Haagse Hogeschool of ik namens de SP mee wilde doen aan een onderzoek over politiek, stemgedrag in relatie tot hiv. Morgen komen ze langs voor een interview.

Schorer Monitor 2007

Dan dus meer hierover. Vorige week schreef ik wat uitgebreider over dit onderwerp en vandaag verschenen een onderzoeksrapport dat in het nieuws kwam: ‘De Schorermonitor 2007’ over het vrijgedrag van (o.a.) homomannen met hiv.

Als direct betrokkene schrik je toch wel even als je de koppen in de media leest: ‘Meer onveilige seks bij homo’s met hiv’. Hieronder één van de conclusies uit de monitor:

Beleid
Mannen met hiv kiezen vaker voor onbeschermde seks. Het is belangrijk ook bij hen altijd beschermde seks te blijven promoten. In die promotie dient het nemen van verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de sekspartners centraal te staan, naast de voordelen van beschermde seks voor de eigen gezondheid. Stigmatisering en stereotypering moeten daarbij worden vermeden. Met dergelijke interventies moet worden ingespeeld op motieven voor onbeschermde seks. Mogelijk kan ook de relatie van drugsgebruik, darkroombezoek en internetdating met onbeschermde seks daarin worden verwerkt. Als mannen met hiv, ondanks de gezondheidsrisico’s voor henzelf, toch onbeschermde anale seks met losse partners willen hebben, dienen zij open te zijn over de eigen hiv-status. Het advies is dan alleen onbeschermde anale seks te hebben als de partner ook hiv heeft. Internet biedt mogelijkheden voor dergelijke interventies op maat. Ook lijken er nog onbenutte mogelijkheden voor maatwerk in het zorgaanbod voor de behandeling van hiv waar veel hiv-positieve mannen gebruik van maken. 

Dit onderwerp ligt natuurlijk gevoelig. In zowel hetero- als homoland. In heteroland loert het gevaar om de hoek dat mensen zeggen “zie je wel” of “ze leren het toch nooit”. Ik ben maar niet in de Telegraaf gaan lezen, ik kan de reacties wel voorspellen. Stigmatisering van homo’s en van hiv is zo weer terug. In homoland mag wat mij betreft de discussie wel eens op gang komen waarom zo weinig seropositieven open kunnen zijn over hun hiv-status. Het feit dat zo weinigen open zijn zegt mij al genoeg. Als het onderwerp echt bespreekbaar wordt, is de beïnvloeding van gedrag ook eenvoudiger te bewerkstelligen.

Schorer beveelt aan om bij sekscontacten vooraf te vertellen dat je hiv hebt. Maar vergeten wordt dat veel mensen zich nog niet laten testen (uit angst voor de gevolgen van een slechte uitslag) en dat veel ongeteste mensen het óók onveilig doen. It takes two to tango, is het devies. Wie seks heeft is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid. Door in te stemmen met onveilige seks, ben je zelf dus zelf verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen. Ook de rechterlijke macht denkt er tegenwoordig zo over, lees hier maar. Maar evengoed hebben we hier wel een probleem waar wat aan gedaan moet worden.

De Schorer Monitor 2007 ging niet alléén over hiv. Hier is het hele rapport binnen te halen.

Geef een reactie