Anuskanker, AIN-screening & hiv

Anuskanker, AIN-screening & hiv

Een week geleden vond het webinar ‘Anuskanker-screening & hiv’ plaats, waar ik één van de ervaringsdeskundige gasten was. De opname is nu te zien, klik👇🏼 lees verder.

Anuskanker/AIN – wat weten we?

Kort: nog niet veel. Wat wel heel duidelijk is: mannen die seks hebben met mannen (dat is de term die gebruikt wordt in de medische wereld) én die hiv-positief zijn lopen het meeste risico HPV-gerelateerde kanker te ontwikkelen. Hoe ouder men wordt, hoe hoger het risico. Zie ook de presentatie in de video hieronder. HPV is het Humaan Papilloma Virus, een verzameling virussen waarmee bijna elke volwassene rondloopt.

Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Zo weet men eigenlijk niet hoe vaak AIN (het voorstadium van anuskanker) voorkomt bij mannen die hiv-negatief zijn. Dat kan van belang zijn voor de behandeling van de voorstadia van anuskanker. Wellicht ruimt het lichaam vaker dan gedacht deze oprispingen op. Maar ook hier geldt: in hoeverre speelt mee dat iemand met hiv vroeger een lage weerstand (CD4-cellen) heeft gehad, leeftijd, hoe is iemands leefstijl. Zo is roken een factor.

Hieronder de volledige registratie:


Weinig kennis, weinig capaciteit

Het was een drukbezocht webinar met een opmerkelijk publiek: 58% van de deelnemers kwam uit de zorgsector, 25% mensen met hiv en 4% was beleidsmatig betrokken bij het onderwerp. Erg leuk dat één van de deelnemers aangaf mijn blog te volgen. Dat doet deugd.

Gelukkig was het dit keer mogelijk om een opname te maken zodat de informatie breder gedeeld kan worden. Te vaak hoor ik nog dat homemannen met hiv niet weten van dit onderwerp. En helaas ontbreekt het aan capaciteit om alle mensen die risico lopen preventief te scannen op voorstadia van anuskanker.

Dat zal deels een geldkwestie zijn (maar voorkomen is denk ik goedkoper dan genezen), maar deels ook omdat veel artsen en verpleegkundigen niet echt warm lopen voor dit specialisme. Om met de worden van Esther Kuyvenhoven ter spreken:

We moeten de anus sexyer maken.

Hoe? Dat zei ze er niet bij. Wie het weet mag het zeggen.

This Post Has 5 Comments

 1. Helaas heeft het Hpv bij mij een tumor veroorzaakt en deze is op 3 maart verwijderd.
  Het weefsel liet nog T1 en op een heel klein stukje T2 zien.
  Mijn optie was een 30 dagen durende chemo- en radiotherapie met extra 2x infuus met chemo.
  Hier heb ik niet voor gekozen vanwege de grote gezondheidsschade.
  Zijn er misschien mensen die mij verder kunnen helpen met informatie over behandeling in Nederland of omringende landen?

  1. Hoi Astrid, ik ben geen arts maar ik leef en voel met je mee. Wat ik weet is dat mensen waarbij inderdaad kanker wordt geconstateerd als gevolg van HPV, deze worden doorverwezen naar de afdeling oncologie. Daar zal een passende behandeling worden voorgesteld. Het is uiteraard aan jou zelf of je zo’n behandeling aan denkt te kunnen. In het AMC hebben ze meer ervaring met anuskanker a.g.v. HPV, wellicht kan je daar eens je licht opsteken? Andere tip is wellicht de FB-pagina van de hiv long term survivors.

   1. wellicht is de term anus te vervangen door pink place of pink area. welbedoeld voor Hiv mannen en aincontrole

 2. Kan men ook een lokale verdoving krijgen zodat men na dat onderzoek minder pijn heeft? . Is er ook een verdovingscreme of gel of spray

  1. Beste T.

   Dank voor je reactie. Uit eigen ervaring weet ik dat in Rotterdam bij het onderzoek in ieder geval verdovende gel kan worden gevraagd. Daarnaast word je voordat er biopten genomen worden en voordat een behandeling start plaatselijk verdoofd. Je hoeft er dus niets van te voelen. Voordat je van huis gaat kan je ook al 2 paracetamolletjes te nemen, en thuis herhalen. Schroom vooral niet om aan je arts de verdovende gel en verdoving te vragen.

   Vriendelijke groet, Ron

Geef een reactie