vandaag is het Aids Memorial Day. Op deze dag worden worden meer dan 4500 mensen herdacht, die sinds 1982 in Nederland zijn overleden aan de ziekte aids.

De landelijke viering is elk jaar in Amsterdam, het thema is dit jaar ‘Toekomst en Hoop!’.

De landelijke Aids Memorial Day zal dit jaar op zaterdag 31 mei worden gehouden in Amsterdam. Op deze dag worden meer dan 4500 mensen herdacht, die sinds 1982 in Nederland zijn overleden aan de ziekte aids. Maar natuurlijk is deze dag ook opgedragen aan de miljoenen mensen die wereldwijd zijn overleden en dagelijks, in grote getale, overlijden.

De bedoeling van dit uur samen, is een eerbetoon aan al deze mensen, een herdenken van diegene die persoonlijk gekend zijn én een blik op een hoopvolle toekomst te werpen. Mensen in Nederland met een positieve hiv-status hebben een andere toekomst voor ogen dan diegenen die in Afrika, Latijns-Amerika, Azië of Oost Europa leven. Maar in Nederland overlijden nog steeds mensen aan de gevolgen van aids, hebben mensen ernstige lichamelijke klachten of psychische problemen. Degene die een vriend, vriendin of een familielid hebben verloren of met iemand met een hiv-positieve status leven, kunnen op deze dag stilstaan bij de gevolgen van de ziekte aids.

Op hivnet.org is een speciale gedenkpagina ingericht waar mensen hun dierbaren kunnen herdenken. Klik hier voor de webpagina van het Nederlandse Namenproject. Bij het Namenproject kunnen mensen naamvlaggen maken waarmee overleden herdacht worden. De naamvlaggen werden bij elkaar gelegd en zo ontstonden quilts. Het project heet ook wel quilt project. Meer info, klik hier.

Geef een reactie